A II. világháború fegyverei, járművei

Tengeralattjáró típusok - U-Boat IA

2018. április 24. - Habitus

 

type1a.jpg

Az I típusú német tengeralattjárók voltak az első német búvárhajók, melyeket az első világháború után építettek. A Kriegsmarine-nak szüksége volt olyan tengeralattjárókra, melyek képesek ellátni feladataikat az óceánon is, így aztán dacolva a versailles-i béke- szerződés korlátozásaival, Németország titokban hozzákezdett tengeralattjáró-flottá- jának újjászervezéséhez. Már 1922-ben egy Hágában működő holland cég égisze alatt létrehoztak egy tengeralattjárók tervezésével foglalkozó irodát. Látszólag külföldi meg- rendelésre a német tervezők és konstruktőrök új hajótesteket terveztek és építettek, melyekből később a német tengeralattjárók tulajdonképpeni mintapéldányai lettek.

Az IA típust a hágai mérnökiroda tervei alapján készítették, csakúgy mint a szovjet S (Srednaja/Stalinec) osztályú tengeralattjárókat. Az első IA típusú tengeralattjárót a AG Weser brémai hajógyárában építették, majd 1936. február 14-én bocsátották vízre. Mind- össze két darab ilyen típusú hajó  készült el, de a megépített két egységnél (U-25, U-26) szerzett tapasztalatok alapján kezdték el tervezni 1935-ben a IX-típusú tengeralattjárókat.

A szolgálatba állított két egység közül az U-25 1940. augusztusában aknára futott és elsüllyedt, az U-26-ot pedig brit repülőgépek süllyesztették el az Atlanti-óceánon 1940. július 3-án.

Technikai adatok


Ismertebb tengeralattjárók listája *


 

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr613858612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása