A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - U-26

2018. április 30. - Habitus

 

U-26 német tengeralattjáró nemet.gif


Osztály: IA
Első parancsnok: Werner Hartmann tengerészkapitány
Utolsó parancsnok: Heinz Scheringer korvettkapitány
Építő: AG Weser, Bremen
Építés kezdete: 1935. aug. 1.
Vízrebocsátás: 1936. márc. 14.
Szolgálatban töltött idő: 1936. május 6. - 1940. július 1.
Eredmények: Nyolc bevetésen elsüllyesztve összesen 11 hajó (48.645 BRT), megrongálva egy hajó (4.871 BRT).
Sorsa: 1940. július 1-én elsüllyesztette a HMS Gladiolus korvett és egy ausztrál Sunderland (10/H Légiszázad) az északi Atlanti-óceánon, Írországtól délnyugatra. 48 túlélő (senki sem veszett oda).

Az IA típusú U—26 hat őrjáraton vett részt és 11 hajót süllyesztett el, összesen 48.645 BRT vízkiszorítással. Már első, aknatelepítő küldetésén három szállítóhajót torpedózott meg, valamint egy brit hadhajót megrongált. Második háborús őrjáratán az U—26 vált az első német tengeralattjáróvá, amely behajózott a Földközi-tengerre. Ezt követő újabb őrjára- tai során újabb négy hajót pusztított el.

u26.jpg

Nyolcadik őrjáratán további három kereskedelmi hajót sikerült elsüllyesztenie, és egyet megrongálnia. Az utolsó hajó megtámadását követően két brit hadihajó mélységi bom- bákkal támadta a német tengeralattjárót, amely súlyosan megsérült és fel kellett jönnie a felszínre. Itt egy Short Sunderland repülőgép támadta meg. A tengeralattjárót végül saját legénysége süllyesztette el, majd a 48 túlélőt a HMS Rochester szlúp vette a fedélzetére.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr7813880158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása