A II. világháború fegyverei, járművei

Mannlicher-FÉG 31 M ismétlőpuska

2017. november 01. - Habitus

1931-ben szükségmegoldásként Magyarországon is rendszeresítették az Ausztriában kifejlesztett új, hegyes csúcsú lőszert, és a Mannlicher 1895/30 fegyvereket ehhez ala- kították át. A töltényűr felcsiszolása mellett a társzekrényen is változtatni kellett. Az ilyen módom átalakított fegyverek csövébe "H" betűt ütöttek a megkülönböztetés végett.

stmn9530.gif

Az 5 db töltényt egy acéllemez tárkeret fogta össze a könnyebb töltés érdekében. A tárba a tárkeretet felülről kellett betölteni, mely a társzekrény alján lévő nyíláson át az utolsó töltény csőre töltésekor kiesett. Az átalakítás azonban nem küszöbölte ki a szerkezeti hi- ányosságokat: az alapfegyver csak a gyárilag illesztett zárral működött megbízhatóan, az alkatrészek nem voltak csereszabatosak, és az illesztések szélsőségesen hideg időjárási körülmények között mozdíthatatlanná fagytak. Végül 1933-ban került sor egy teljesen új szerkezetű ismétlőpuska csapatpróbára bocsátására, amit azután a tapasztalatok alapján módosítva 1935-ben rendszerbe is állítottak. A Magyar Királyi Honvédség egyes alakula- tai, akik nem kaptak a későbbi 35 M, illetve 43 M puskákból, ezeket a fegyvereket a II. világháború végéig alkalmazták.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 7,92 mm (7.92x57 Mauser)
  • Méretek: csőhossz 480 mm; teljes hossz: 1000 mm
  • Tömeg: 3,20 kg (üresen)
  • Tűzgyorsaság: 10 lövés percenként
  • Lövedék torkolati sebessége: 680-720 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 5 töltény

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr1713126682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása