A II. világháború fegyverei, járművei

FÉG 1935 M ismétlőpuska

2017. november 01. - Habitus

Az 1933 mintájú kísérleti puska alapjain létrehozott új, jobb szerkezetű 1935 mintájú ismétlőpuska teljesen magyar tervezésű volt, egyetlen alkatrésze sem volt azonos a régi Mannlicher-puskáéval. Megbízhatóbb működésű és gyártási szempontból is előnyösebb volt. Az irányzékrugó kivételével minden rugója tekercsrugó, így adogató-szerkezete is megbízhatóbb volt.

g9840.gif

Zárja Mannlicher-Schönauer rendszerű, kettős reteszelésű forgózár, mely extrém idő- járási viszonyok között is simán működött, nem ragadt be, mint a régi puska zárja. A zár feszített és fesztelenített állapotban egyaránt biztosítható volt. Csöve és irányzóvonala is hosszabb volt, irányzéka íves csapóirányzék 100-2000 m-es beosztással. A hosszabb cső miatt kezdősebessége nagyobb, és lőszabatossága is jobb volt, mint a régi fegyveré. Teljesen új megoldás a puska osztott ágyazása, ami miatt gyártása előnyösebb volt, mert hazai fákból készült import nélkül. Szuronya is teljesen új tervezésű, feltűzése a jóval hosszabb Lebel-puskáéhoz hasonló. Pengéje azonban széles kiképzésű volt, és nem tőrszurony jellegű, mint a Lebel-puskáé.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 8 mm
  • Méretek: csőhossz 480 mm; teljes hossz: 1000 mm
  • Tömeg: 3,36 kg (üresen)
  • Tűzgyorsaság: 350 lövés/perc
  • Lövedék torkolati sebessége: 750 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 5 töltényes belső tár

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr6613126420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása