A II. világháború fegyverei, járművei

Az USA európai befolyása II. [380.]

2023. július 08. - Habitus

Az európai fellépést meghatározó nagy lépésre már 1941 augusztusában sor került, amikor Churchill és Roosevelt először találkozott egy angol hadihajón Új-Fundland közelében. A katonai kérdéseken kívül eszmecserét folytattak Európa és a világ új arculatáról is.

arcadia-conference.jpg

A beszélgetés a népek önrendelkezési jogáról folyt — könnyű elképzelni, hogy ez mennyire tetszett az olyan gyarmati nagyhatalomnak, mint Nagy-Britannia, vagy a Szovjetuniónak.

Beszéltek egy későbbi „európai gazdasági közösségről" („a munkafeltételek javítása, és a gazdasági fejlődés területén folyó együttműködésről"), és az „Egyesült Nemzetek Szerve- zetéről", amely támogatni fogja a leszerelést, az erőszak megszüntetését, és arról, hogy a háború utáni Európában mindez fontos eleme lesz az amerikaiak jelenlétének.

Ettől kezdve a hadműveletek menete meghatározta az amerikaiak Európával kapcsolatos politikáját. Egy német-szovjet különbéke aláírásának veszélye, ami a keleti háború első szakaszában fenyegetett — a szövetségeseket a nyugat-európai háború meghosszabbí- tásának lehetőségével riogatta, az Egyesült Államokat pedig akadályozta volna kitűzött céljai elérésében.

casablanca1943-2.jpg

Balról Henri Giraud francia tábornok, Franklin D. Roosevelt amerikai elnök, Charles de Gaulle francia tábornok és Winston Churchill brit miniszterelnök.

1943 januárjában a casablancai konferencián Roosevelt hivatalosan bejelentette, hogy célja a „tengelyhatalmak feltétel nélküli kapitulációja". Világossá vált, hogy az USA meg- kéri az árát a szövetségesek győzelméhez való hozzájárulásának, és ez az ár lesz az alapja a háború utáni európai jelenlétének.

Roosevelt politikája az 1943 márciusában Eden brit külügyminiszterrel való találkozásán meghirdetett elképzelés megvalósítására irányult. Az amerikai elnök szerint a négy világ- hatalom: Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Szovjetunió és — a még nem kommunista — Kína kell, hogy őrködjék a világ rendjén. Ebből az következik, hogy mindannyian előre meghatározott érdekszférával rendelkeznek. így a szövetségesek felértékelték a Szovjet- uniót, és garantálták pozícióját a világot meghatározó államok sorában.

casablanca1943-4.jpg

Roosevelt és Churchill sajtótájékoztatója, 1943.

A második európai hadszíntér megnyitása, aminek idejét nagyjából Roosevelt és Churchill washingtoni találkozásának idejére tervezték  két hónappal az amerikaiak világkoncepciójának nyilvánosságra hozatala után, 1943 májusában radikálisan meg- változtatta a szövetségesek közti erőviszonyokat. A hadszíntér eseményei úgy alakultak, hogy Nagy-Britannia már nem játszott vezető szerepet a szövetségesek táborában. A tervezett offenzíva sikerének biztosításához szükséges eszközberuházás oly jelentős volt, hogy alárendelte a brit döntéseket az amerikaiaknak.

Az Egyesült Államok gazdasági és katonai ereje diktálta az elfogadott harcászati és politikai feltételeket. Ennek bizonyítéka Churchill harmadik amerikai útja, amikor a föld- közi-tengeri hadjáratban való hangsúlyosabb amerikai részvételt erőltette. Az Egyesült Államok a franciaországi partraszállásra összpontosította figyelmét, az olasz arcvonalat másodrendűnek tartotta, tehát nem látta nagyobb hasznát az amerikai részvételnek az olaszországi harcokban. Rooseveltet csak az az érv győzte meg a briteknek itt nyújtandó segítség szükségességéről, hogy az olaszországi hadjárat lelassulása több mint egy évre megfosztaná a Szovjetuniót a nyugati segítségtől.

teheran1943-1.jpg

Sztálin, Roosevelt és Churchill a teheráni szovjet nagykövetségen, 1943,

Eközben — leendő győztesként — Roosevelt igyekezett meggyőzni Sztálint a háborús és a későbbi békés együttműködés lehetőségeiről. Megpróbálta közvetlenül, brit közvetítés nélkül is felvenni a kapcsolatot vele. Nem véletlenül utazott 1943 őszén Cordell Hull ame- rikai külügyminiszter Moszkvába, hogy ismertesse az USA elképzelését a jövendő világról.

Az tehát, hogy az amerikaiak már a teheráni konferencia előtt be kívánták vonni a Szov- jetuniót, megnövelte Sztálin tekintélyét, és azonos helyzetbe hozta azokkal, akik néhány éve még lenézték. A Sztálinnal kapcsolatos engedékeny politika egyébként nem volt új. Talán 1942-ben kezdődött, amikor a Szovjetunió kikényszerítette, hogy az USA és Nagy-Britannia ismerje el a Ribbentrop-Molotov paktumban kijelölt határokat, és ami ezzel együtt jár, azaz fél Lengyelország bekebelezését.

jalta2.jpg

Az érdekszférákért vívott küzdelemben Lengyelország igazi ütőkártya volt. A világot felosztó teheráni konferencia saját kinyilvánított elveivel is ellentmondásba került; Lengyelország problémáját például úgy próbálta megoldani, hogy egyfelől ugyan elismerte szövetséges államként — igaz, szuverenitását korlátozta azzal, hogy nem kérdőjelezte meg a Szovjetunió nyugati határait —, másrészt azonban nem adta meg neki az önrendelkezés jogát, amit az USA különben kinyilvánított, és ezzel keleti területeinek orosz megszállását de facto elfogadta.

A teheráni döntések tehát az Atlanti Chartával és más határozatokkal is ellentmondásba kerültek. Ugyanekkor az Egyesült Államok biztosítva saját európai gazdasági érdekeit, ugyanazt a hibát követte el, amit korábban az európai demokráciák a III. Birodalommal szemben elkövettek — engedtek egy diktátor követeléseinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr6018163904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása