A II. világháború fegyverei, járművei

Az USA európai befolyása I. [379.]

2023. június 26. - Habitus

Amikor arról esik szó, hogy az USA milyen szerepet játszott Európában a háború idején és azután, általában a normandiai partraszállást, és a Marshall-tervet emlegetik. Ha azonban közelebbről megvizsgáljuk a kérdést, kiderül, hogy az európai jelenlét biztosítása már a Lengyelország elleni német támadáskor meghatározta az amerikai politikát.

casablanca1943-1.jpg

A II. világháború kirobbanása előtt az Egyesült Államok nem akart beavatkozni az európai nagyhatalmak politikájába. El volt foglalva saját érdekszférájának erősítésével Latin-Amerikában, és bár nem nézte jó szemmel, hogy a németek a világ számos pontján — Kína, Brazília, Argentína — egyre erőteljesebben képviselték érdekeiket, politikai és gazdasági szempontból a dél-amerikai hegemóniára koncentrált, és az európai esemé- nyekben nem akart közvetlenül részt venni.

Európa problémái az amerikaiak számára távoliak — ha éppen nem teljesen idegenek — voltak. Az I. világháború tapasztalatai arra tanítottak, hogy az európai beavatkozás ugyan hozzájárulhat az Egyesült Államok világhatalmi szerepének hangsúlyozásához, hatással lehet a kereskedelmi forgalom növekedésére, erősítheti a dollár pozícióját a világpiacon, de — az áldozatok elkerülhetetlenségén kívül — problémákat is okozhat, mint például Európának a két világháború közötti időszakból ismert fizetésképtelenségét.

pearl_harbor1941.jpg

Pearl Harbor 1941. december 7.

A japánok Pearl Harbor elleni támadása azonban rákényszerítette az Egyesült Államokat, hogy — ha egyelőre még csak a Csendes-óceán térségében — közvetlenül beavatkozzék a háborúba. Európára csak ezután került sor. Az út, amelyet az Egyesült Államok megtett az elszigetelődés politikájától a hadba lépésig, nem lenne teljes azoknak a kezdeti bátor- talan, de lényeges lépéseknek a felidézése nélkül, amelyeket az USA az európai háború kitörésekor azonnal megtett.

Az USA 1936-ban még semlegességi paktumot kötött, ami biztosította, hogy egyik táborhoz sem kell csatlakoznia. A fegyverkezési kiadások azonban gazdaságilag hasznos hitelek nyújtását teszik lehetővé, és növelik az ipari termelést —, majd Európa fenyege- tettsége miatt a cash and carry kitétellel enyhítették a semlegesség kötelmeit. (Megj.: ennek értelmében bármely állam vásárolhatott fegyvert az Egyesült Államokban azzal a feltétellel, hogy azonnal fizet, és biztosítja a rendeltetési helyre történő szállítást. Ami a tengelyhatalmakat ugye érteleszerűen kizárta...)

konvoj2.jpg

Ez a gazdasági szempontból fontos lépés fokozatosan a hitleri Németországnak ellenálló Nagy-Britannia támogatásává változott, hiszen az angoloknak a Ribbentrop-Molotov pak- tum óta az Egyesült Államok támogatása jelentette az egyetlen esélyt. A lend and lease keretében kapott fegyverek ugyan nem voltak elegendőek a III. Birodalom legyőzéséhez, de megfeleltek a halogató taktikának. Ugyanakkor, hogy meg ne sértsék a semlegesség elvét, az Egyesült Államokban sokat emlegették a „nemzetvédelem támogatását", és azt, hogy ez jelenti a „demokrácia fegyvertárát".

A szándék megerősítéseként amerikai hadihajók védőkíséretet nyújtottak a kereskedelmi hajóknak, és az „USA határai védelmének" igencsak tág értelmezése szerint amerikai egy- ségek biztosították Izland és Grönland partvidékét, az amerikai bankokban elhelyezett német és olasz tőkét pedig befagyasztották.

arcadia-conference.jpg

Az Egyesült Államok jelenléte így szinte észrevétlenül egyre érezhetőbbé vált az európai hadszíntéren, méghozzá úgy, hogy közben a hazai közvéleményt és politikai elitet, amely elutasította az európai szerepvállalást — nem ingerelték. A háború még egyébként sem dőlt el; ekkor még semmi sem utalt Hitler és az általa kialakított Európa vereségére.

A helyzet akkor változott meg, amikor a III. Birodalom megtámadta a Szovjetuniót. Né- metország későbbi veresége ezzel valószínűsíthetővé vált; Hitler ellenségeinek táborába egy új szövetséges, a Szovjetunió került. Ez arra késztette Rooseveltet, hogy ígérjen fegy- verszállítást a Szovjetuniónak. Az ígéret, amelyet igyekezett betartani, bár valójában nem túl sok amerikai fegyver jutott el 1941 tele előtt a Vörös Hadsereghez, ez a III. Birodalom bukását már valószínűbbé tette.

(Folyt. köv.)

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr3218155448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása