A II. világháború fegyverei, járművei

Tarantó, 1940. novembere [83.]

2018. május 29. - Habitus

Az előző két posztban (Málta, a Földközi-tenger stratégiai pontja; Földközi-tenger stratégiai jelentősége) már szóba került a Regia Marina – Olasz Királyi Haditengerészet – erejéhez mérten meglepően bátortalannak bizonyuló tevékenysége a Földközi-tengeren. Ennek egyik kiváltó oka a tarantói olasz haditengerészeti támaszpont elleni brit támadás volt, amely mint később kiderült, alapvetően határozta meg az itt folyó harci cselekményeket és az olasz flotta tevékenységét.

taranto_map1.jpg

1940 októberében, amikor az olasz csapatok megtámadták Görögországot, az angol hadiflotta egyik fontos feladata az volt, hogy Egyiptom és Görögország között biztosítsa a csapatok és a haditechnikai eszközök szállítását. Nyilvánvalóvá vált az, hogy célszerű lesz mielőbb végrehajtani a már rég tervbe vett hadműveletet; az olasz hadiflotta Tarantóban összpontosított főerőinek a megsemmisítését. Az angol felderítés megállapította, hogy a támaszpont védelme, különösen légvédelme, nem elég erős, a hajók összezsúfolódtak a kikötőben, tehát kitűnő célt nyújtanak a repülőerők számára.

A tarantói haditengerészeti támaszpont elleni hadműveletben részt vett csaknem a teljes földközi-tengeri angol flotta (5 csatahajó, 1 hordozó, 8 cirkáló, 22 romboló). 1940. novem- ber 11-én este az angol flotta befejezte erői szétbontakoztatását. A főcsapást a hordozó csoport hajtotta végre, amely az Illustrious repülőgép-hordozóból és a közvetlen biztosí- tás nyolc hajójából (4 cirkálóból, 4 torpedórombolóból) állt. 1940. november 12-re virradó éjszaka a brit flotta alakulata megtámadta a tarantói főtámaszpontján állomásozó olasz flottát – a kikötőt a HMS Illustrious hordozóról felszállt 21 Fairey Swordfish támadta.

fairey_swordfish_torpedo.jpg

A korai Swordfish végsebessége csupán 230 km/h volt – ez lényegesen lassabb volt, mint a többi korabeli bombázóé és vadászgépé, de mivel hajók elleni harcra és felderítésre szánták, ez nem jelentett komoly problémát.

A torpedó- és bombatalálatok elsüllyesztették a Conte di Cavour csatahajót, zátonyra fu- tott a Giulio Cesare csatahajó – és ugyanez lett a sorsa a három torpedótalálatot kapott vadonatúj Littorio csatahajónak is. A bombáktól megsérült még egy éppen épülő repülő- gép-hordozó, 1 csatacirkáló és 1 romboló; az olasz flotta vesztesége igen érzékeny volt. Egyetlen támadás gyakorlatilag megfelezte a bevethető nagyméretű olasz hadihajók szá- mát, miközben az angolok mindössze két Swordfish repülőgépet vesztettek. (A támadás olasz részről 56 halottat és 600 sebesültet követelt.)

A tarantói támaszpont elleni támadás után megszilárdult Angliának a nagy felszíni hadi- hajókban mutatkozó fölénye a Földközi-tengeren. Ez lehetővé tette a brit admiralitás számára, hogy haditengerészeti erőinek egy részét áthelyezze az Atlanti-óceánra.

taranto1940_conte.jpg

Az elsüllyesztett Conte di Cavour a kikötő sekély vizében

Az olasz hadihajókra Tarantóban mért csapás azonban nem jelentette az olasz flotta tel- jes szétzúzását. Ezért az angol flotta jelentős erőit a Földközi-tengeren hagyták. Egy ha- dihajócsoport a konvojokat kísérte, egy másikat a part mentén tevékenykedő hajórajhoz osztottak be, amely rendszeres tűztámogatást nyújtott az észak-afrikai angol csapatok tengerparti szárnyának. Ebbe a feladatba esetenként bevonták a földközi-tengeri flotta Alexandriában elhelyezett főerőit is. 1941. január 3-án például egy 3 csatahajóból, egy repülőgép-hordozóból és egy torpedóromboló-flottillából álló angol hajóraj hatalmas tüzérségi tüzet zúdított a Bardia körzetében levő olasz csapatokra és védelmi létesítmé- nyekre. Ez meggyorsította az olasz csoportosítás kapitulációját.

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr4214011316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása