A II. világháború fegyverei, járművei

Távol-kelet (1941–1942) [15.]

2017. október 25. - Habitus

A japánok 1941 decemberének végén benyomultak Burmába. Az angolok úgy gondolták, hogy először Rangoont, aztán Mandalayt védelmezik. A szövetségesek a burmai fronton 1942 tavaszára azonban súlyos helyzetbe kerültek. A 15. japán hadsereg Rangoon március 8-án történt elfoglalása után támadását észak felé folytatta. A demoralizált brit és a segítségükre siető kínai csapatok már nem voltak képesek szervezett ellenállásra.

pacific_map1942.jpg

Május 1-én harc nélkül feladták Mandalayt. Alexander tábornok, aki odaérkezett, hogy átvegye a parancsnokságot, úgy döntött, hogy az egyetlen lehetséges megoldás a teljes kivonulás. Burmát kiürítették. 1942 májusának elején mintegy 60 000 fős brit erő érte el az indiai Assamot a másfélezer kilométeres visszavonulás után.

chiang-kai-shek--stilwell.jpg

Csang Kaj-sek, valamint Joseph Stilwell tábornok – 1942.

Stilwell amerikai tábornok, Csang Kaj-sek katonai tanácsadója, egy kisebb tiszti csoport- tal és néhány kínai alegységgel a dzsungelen vágta át magát Indiába, a csapatok többi része Kínába vonult vissza. Keletebbre a japánok már január 6-án partra szálltak Indo- néziában, és attól fogva egyenletesen nyomultak előre. Február végén Karel Doorman tengernagy egy vegyes holland-brit hajóhad élén támadást kísérelt meg a japán konvo- jok ellen. A japán flotta közbeszólt, és háromnapos csata után Doorman teljes hajóhada megsemmisült. Semmivel nem állhatták útját a japán előrenyomulásnak. Március 8-án a hollandok megadták magukat. 98 000 holland kelet-indiai katona került hadifogságba.

japan_indiai-ocean1942.jpg

Japán flottaegység az Indiai-óceán felé halad 1942 márciusában. A felvétel a Zuikaku-ról készült.

A japán hódítás most már széles rendet vágott India határától egészen Ausztráliáig, és messze kinyúlt a Csendes-óceánra is. Megvalósult a "nagy-ázsiai közös jóléti terület". Az ellenfelek attól tartottak, hogy a japánok nem állnak meg. Az angolok Ceylont féltették, az ausztrálok Port Darwint. Az angoloknak valahogy sikerült összekaparniuk egy szedett-vedett hajóhadat Ceylonnál – öt elavult csatahajót és három kis repülőgép-hordozót.

hermes1942.jpg

A brit Hermes repülőgép-hordozó süllyedése 1942. április 9-én

Áprilisban egy sokkal erősebb japán flotta nyomult be az Indiai-óceánra. Somerville, a brit tengernagy birtokában volt a japán rejtjelkulcsnak. Így hát visszavonult titkos rejtek- helyére, a Ceylontól délnyugatra fekvő Addu-atollhoz. Ezért, noha a japánok jókora kárt okoztak, amikor megtámadták Colombót és elsüllyesztettek két cirkálót, Somerville flottáját nem találták meg. A japánok ezután távoztak, és többé nem is tértek vissza. Nem voltak nélkülözhető csapataik, amelyekkel partra szállhattak volna Ceylonon, messze túl a "közös jóléti terület" előzőleg megállapított határán. A flottájuk akciója egyszerűen csak egy kisebb szabású Pearl Harbor-kísérlet volt.

japanese-air-raids_ceylon1942-map.jpg

Nagy-Britannia ezt nem ismerte föl, és attól tartott, hogy a japánok flottabázist létesíte- nek Madagaszkáron, sőt esetleg találkoznak a németekkel a Közel-Keleten. A valóságban Németország és Japán soha a legkisebb mértékben sem hangolta össze a stratégiáját, és a japánokat sokkal jobban lekötötte a Csendes-óceán, semhogy idejük lett volna az India- ira. Az aggályok egyetlen következménye a francia Madagaszkár brit megszállása volt, amely májusban kezdődött és szeptemberre fejeződött be. A megszállás nem javította az angolok és a "szabad franciák" közötti viszonyt.

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr8213086222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása