A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - S-2

2018. április 30. - Habitus

 

S-2 szovjet tengeralattjáró szovjet.gif


Osztály: S (Srednaja/Stalinec)
Építõ: Balti hajógyár 189-es üzeme (Leningrád, Szovjetunió)
Építés kezdete: 1934. december 31.
Vízrebocsátás: 1935. december 21.
Szolgálatban töltött idő: 1935. szeptember 11. - 1940. január 3.
Eredmények: Egy harci bevetés.
Sorsa: 1940. január 3-án finn aknára futott, és teljes legénységével együtt elsüllyedt.

A szovjet (Stalinec IX széria) osztályú S—2 tengeralattjárót a balti hajógyár 189-es üzemé- ben kezdték el építeni 1934 decemberében. 1938. július 8-i szolgálatba állítását követően a Balti Flottához vezényelték. 1940-ben a Szovjetunió hadban állt Finnországgal, ez volt az úgynevezett téli háború; az 1940 januárjában finn célpontok ellen bevetésre induló S—2, miután elhaladt az Aland-szigetek közelében, többé nem jelentkezett, eltűnt.

A búvárhajót utoljára egy világítótorony őre látta a Market-szigetnél, az Aland-szigetek nyugati részén. Az őr feljegyezte, hogy a felszínen látta úszni a hajót, amely északnak, Finnország felé tartott, majd lassan alámerült. Nem sokkal később robbanást hallott. Ennek a közvetett bizonyítéknak az alapján kezdték el a keresést a Market-sziget nagy kiterjedésű körzetében 1999-ben. Több mint egy évtizedes kutatás után, 2009-ben bú- várrégészek végül rábukkantak az S—2 roncsára; a kutatók megállapították azt is, hogy a hajó vesztét robbanás okozta, valószínűleg aknára futott.

soviet_s2.jpg

A fényképfelvételeken jól látszik, hogy a tengeralattjáró három darabra tört, a hátsó és a középső rész egymás közelében fekszik a mélyben, de az eleje hiányzik, nyilvánvalóan egy robbanás szakította le és tépte darabokra. Az akna feltehetően a torpedóvető csövek közelében ütődött a hajótesthez, ez okozhatta a nagy erejű robbanást.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr7613880176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása