A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - USS Skate (SS-305)

2017. október 07. - Habitus

 

USS Skate amerikai tengeralattjáró usa.gif


Osztály: Balao class
Jelzés : SS 305
Építõ : Mare Island Naval Shipyard, Vallejo
Építés kezdete: 1942. aug. 1.
Vízrebocsátás: 1943. márc. 4.
Szolgálatba állítás: 1943. ápr. 15.
Szolgálat vége: 1946. december 11.
Sorsa: 1946 decemberében kivonták a szolgálatból és leszerelték.

Az amerikai Csendes-óceáni Flotta főparancsnoka jelentést kapott, hogy 1943. december 25-én a Yamato japán csatahajó várhatóan elhagyja majd Truk-szigeti bázisát és kifut a tengerre. Ezért a térségbe rendelt több amerikai tengeralattjárót, melyek a körzetben cirkálva várták az ellenség felbukkanását. Pirkadatkor aztán egyikük – a USS Skate – fel is fedezte a tőle 15 km-re haladó japán csatahajót. Az amerikaiak azonnal lemerültek, és megpróbáltak közelebb férkőzni az ellenséghez, ám eleinte ez nem sikerült nekik. A meglepően fürge óriást egész egyszerűen nem tudták utolérni.

Ennek ellenére a nyomában maradtak, és hamarosan melléjük szegődött a szerencse: a Yamato váratlanul irányt változtatott, és mit sem sejtve egyenesen a tengeralattjáró felé vette az irányt. A két hajó már egészen közel került egymáshoz, mikor a USS Skate négy torpedót lőtt ki a csatahajóra. Ezek közül egy eltalálta a célt, ráadásul a torpedó éppen egy kritikus ponton, az alsó és felső páncéllemezek illesztésénél találta el a japán hajót. A sérült Yamato ennek ellenére folytatni tudta az útját.

skate1946.jpg

Skate (SS-305) Pearl Harborban - 1946. március 11.

Bár a Yamato-t nem sikerült elsüllyesztenie, azért a USS Skate kárpótolta magát több más japán hadihajó elpusztításával: 1944. február 16-án elsüllyesztette az Agano köny- nyűcirkálót, ugyanez év július 7-én az Usugumo rombolót, majd végül 1945. június 10-én az I-122-es tengeralattjárót. Mindezek mellett még a tenger fenekére küldött 13 különféle japán szállítóhajót is. A háború végéig szolgálatban maradt, 1946-ban szerelték le.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr8112936751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása