A II. világháború fegyverei, járművei

Tengeralattjáró típusok - Balao-class

2017. október 02. - Habitus

 

balao_class.jpg

Miután a Gato-osztályú hajók gyártása leállt, a gyárak az újabb típusra koncentráltak. Az új hajó a korábban gyártottaktól nem sokban különbözött, leszámítva a megerősített hajótestet, és a módosított fedélzeti fegyvereket, ill. abban, hogy megjelent az addig csak kísérleti stádiumban létező radarrendszer is. Hogy pontosan mikortól kezdték használni az eszközt, arról nincsenek biztos információi, de az első néhány darab még csak próba- szériaként érkezett az üzemekbe, de a radarral jelentősen megnőtt a hajók harcértéke.

A háború folyamán az amerikaiak összesen 118 darab Balao-osztályú tengeralattjárót építettek, ezzel a legnépesebb tengeralattjáró osztály jött létre amerikai hadiflottánál, és a Gato-osztály egységeivel együtt az amerikai tengeralattjáró flotta gerincét alkották. Az osztály névadó hajóját, az USS Balao-t (SS-285) a portsmouth-i Haditengerészeti Hajó- gyárban bocsátották vízre 1942 októberében, és 1943 februárjában állították szolgálatba.

A háborúban kilenc tengeralattjáró veszett oda, köztük – saját torpedójának meghibáso- dása miatt – a rekorder USS Tang. Az osztály utolsó aktív tagját, a USS Clamagore-t, 1975-ben selejtezték le. A tengeralattjárók közül nyolcat őriztek meg múzeumhajóként.

Technikai adatok


Ismertebb tengeralattjárók listája *


 

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr6512918583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása