A II. világháború fegyverei, járművei

A III. Birodalom alkonya [363.]

2023. január 17. - Habitus

Hitler egész uralma alatt tartott egy lázadástól, amelyet a háború okozta lemondások és szenvedések okozhattak volna. Emlékezett azokra a sztrájkokra és zavargásokra, amelyek 1917-ben megrendítették az első világháborúban részt vevő Németországot. Aggályai nem voltak egészen alaptalanok. Nagy-Britannia ugyanis azért kezdte el a német városok rendszeres bombázását, mert azt remélte, hogy az a lakosságot a hatalom ellen fordítja

alkonya0.jpg

Eltekintve a háború okozta lemondásoktól, a német hatóságok igyekeztek biztosítani állampolgáraiknak a viszonylag elfogadható életkörülményeket, és ez egészen 1942-ig meglehetősen jól sikerült is nekik. Ugyan már 1939 augusztusában bevezették az élel- miszerjegy-rendszert, de a fejadagok a legnagyobbak közé tartoztak akkor Európában. 1942 tavaszán a német állampolgárnak hetente 2 kg kenyérre, két és fél kiló burgonyára, negyed kiló cukorra, harminc deka húsra, valamint 205 g zsiradékra volt jogosult.

Ugyanekkor egy francia polgár csak 1925 g kenyeret, illetve lisztet, 930 g burgonyát, 115 g cukrot, 150 g húst és 95 g zsiradékot kapott. Jóval kisebb élelmiszeradag jutott a meg- szállt Lengyelországban: 1490 g kenyér és liszt, két és fél kiló burgonya, tíz deka cukor, 130 g hús, és 30 g zsiradék. Ily módon egy átlag német naponta 2020, egy francia 1230, a lengyel pedig — elméletileg — 1290 kalóriához jutott.

alkonya9.jpg

A párizsiakat meglepte az élelmiszer-jegyrendszer bevezetése.

A folyamatos németországi ellátás érdekében a megszállt országokat kifosztották, elvittek minden élelmiszert. Franciaországban, amely a németek számára igazi „gabona- raktár" volt, a begyűjtéssel megbízott szolgálatok a franciáktól az egy főre eső napi 300 g kenyérnek megfelelő gabonát szedtek be, valamint a heti 200 g húsadagot 19 millió ember után.

1942 áprilisában azonban váratlan fordulat következett be. A hadműveletekben számos arcvonalon egyszerre elkötelezett III. Birodalom átállította gazdaságát a hadszínterek kiszolgálására. Elkezdődött a lemondások és korlátozások korszaka. Az élelmiszer-ellátás hiányosságai a városok legszegényebb lakóit érintették leginkább, bár a napi átlag 2000 kalória körüli élelmiszeradag egészen 1945 végéig megmaradt. A napi használati tárgyak hiánya egyre több kellemetlenséget okozott; a ruházati ellátás egyenesen katasztrofális volt. 1943 augusztusáig a németek belátásuk és ízlésük szerint vásárolhattak korlátozott mennyiségű ruházatot a kijelölt üzletekben. 1943 közepétől kezdve ruházatot csak a helyi gazdasági lehetett beszerezni, és cserébe le kellett adni a használt ruhát.

alkonya6.jpg

Az olyan luxuscikkek, minta kozmetikumok, ékszerek, szőnyegek a kereskedelemben forgalmazhatatlan cikkek listájára kerültek. A könyvek, virágok, esernyők, bőráruk forgalmazását jelentősen korlátozták, miközben 1943 első hat hónapjában 120 000 üzletnek kellett bezárnia. Drákói szigorításokat vezettek be a lakóházak fűtésénél, a németeknek nem volt szabad túllépni a megszabott hőmérsékletet. Tilos volt bármiféle szén-, gáz-, vagy elektromos kiegészítő fűtés használata. Berlinben, ahol pedig jobban ügyeltek az elviselhető életkörülmények biztosítására, mint máshol, télen a tüzelőanyag hiánya miatt bezárták az iskolákat.

1942-től a német szókincs a „kombinálni" kulcsszóval bővült, ami azt jelentette: „boldogulni a hivatalos forrásokon és csatornákon kívül". Fölvirágzott a feketepiac. A gazdagabbakat emiatt nem érintették olyan érzékenyen azok a korlátozások, amelyeket a nép nagy része naponta élt meg. A főváros munkáskerületeiben nőtt a társadalmi és politikai elégedetlenség, amely elsősorban az elegáns házakban lakó gazdagok, állami funkcionáriusok, a fogyasztási javakat elosztó hivatalnokok, és a piaci spekulánsokkal szemben túl elnéző bírák ellen irányult.

alkonya8.jpg

Messerschmitt gépek gyártása 1943-ban

Ugyancsak 1942-től kezdték növelni a német munkások számát a hadi termékeket előállító üzemekben. Egyre több katonára volt szükség, és egyre több munkásra, hogy fegyvereket gyártsanak számukra. A Wehrmacht közvetlenül a sztálingrádi vereség után 2 millió katonát akart mozgósítani, miközben az ipar 800 000 munkást követelt, noha a gazdaság egyéb szektoraiban további 700 000 dolgozó hiányzott. A kötelező munkáról 1943 januárjában kiadott rendelet a 16-65 éves korú férfiakra vonatkozott, minden mun- kanélküli férfinak, minden 16-45 év közötti nőnek nyilvántartásba kellett vétetnie magát. Ez csak a gimnáziumi tanulókra, a kisgyermekes anyákra és azokra nem vonatkozott, akiknek legalább két 14 évesnél fiatalabb gyermekük volt.

alkonya5.jpg

Német étkezési jegy kenyérhez, vajhoz és húshoz.

Összesen 1,2 millió nőt találtak munkavégzésre alkalmasnak. Bár sokuknak — különösen az ún. felsőbb társadalmi rétegekhez tartozó nőknek, vagy a magas rangú állami tisztvi- selők feleségeinek — sikerült kitérni a gyári munka alól. A munkavégzésre kötelezett nők száma tanúskodik az iparban dolgozók létszámának kiegészítésére irányuló akció mére- teiről. A termelő üzemekben növelték a munkaidőt és fölemelték a normát.

A bérezés viszont a háború első éveiben bekövetkezett emelkedés után az 1939-es szint alá süllyedt. Például a Daimler-Benz gyáraiban a munkások hetente 60-70 órát dolgoztak, bérüket azonban csoportosan állapították meg, ami a lógósokat ugyan arra kényszerítet- te, hogy felvegyék a diktált munkatempót, a jobban dolgozók keresete viszont csökkent.

alkonya7.jpg

A csúcson lévők nem tartották be a szabályokat, így soha nem éheztek.

Falun rendkívül nehéz volt a munka. Az állam által támogatott mezőgazdasági termékek ára természetesen nagyon kedvező volt a parasztok számára, akik keresetüket kiegészí- tették a feketepiacon élelmiszerkereskedelemmel, a folyamatos munkaerőhiány azonban túlzott erőfeszítésre késztette az idősebbeket és a nőket. 1942-ben Frankónia prefektusa tett említést hivatalos jelentésében a gyermekeket is érintő fizikai, idegi kimerültségről, valamint a gyógyszerfogyasztás jelentős növekedéséről.

Ettől eltekintve a német munkásoknak sikerült elkerülniük a legnehezebb munkákat. A leghálátlanabb feladatokat a földeken csakúgy, mint az üzemekben a hadifoglyokra, vagy a Németországba irányított és rabszolgaként kezelt kényszermunkásokra bízták. Mind- ezen korlátozások és lemondások ellenére 1942 és 1943 fordulóján Németországban az életfeltételek határozottan jobbak voltak, mint a megszállt országokban. A német gazda- ság csak 1945 tavaszán omlott össze végleg.

alkonya1.jpg

A berliniek olvassák a hivatalos utasításokat légitámadás esetére.

A civileket leginkább az angol és amerikai légierő folyamatos bombázásai érintették. Ez minden ellátási gondot és munkahelyi problémát háttérbe szorított. 1942. május 30-ról 31-re virradóra 868 repülőgépről 1500 tonna bombát dobtak Kölnre. Sok száz ember halt meg, és 45 ezren váltak hajléktalanná. 1943-ban 135 ezer tonna bombát dobtak német városokra, ebből Berlinre hullott 50 000 tonna, ami a földdel tett egyenlővé 28 km2-t, és százezernyi embert fosztott meg otthonától. A tetőpont Drezda lerombolása volt 1945 februárjában — a város romjai között 135 000 ember pusztult el, több mint Hirosimában.

Összességében Németországban félmilliónál több civil vesztette életét a szövetségesek bombázásaiban, nyolcszázezer pedig megsebesült. A német városoknak mintegy 40%-a pusztult el, de Kölnnek például 70%-a semmisült meg. A bombázásokban a halál minden- napossá vált, a lakosság összeroppant. A hitleri felderítőszolgálat jelentéseiből kiderül, hogy 1943-tól a német lakosság többsége már nem hitt a III. Birodalom győzelmében, és békét kívánt. Göring és Goebbels lett a leggyűlöltebb személy. Már csak Hitler lelkesítő és erőt sugárzó beszédei tartották a németekben a lelket.

alkonya2.jpg

Égő berlini utca

A német városok elleni légitámadások teljesen szétzilálták a lakosság életét; addig ismeretlen mértékű belső vándorlás kezdődött. Mintegy kilencmillió ember hagyta el a városokat és keresett menedéket falun. Berlin lakosainak száma 1945-re négymillióról 2,8 millióra csökkent. Kölnben 1945 márciusára alig 120 000 lakos maradt; egy évvel korábban még félmillióan voltak. Az elvándorlás méretei a különböző társadalmi osz- tályoknál különbözött. A Berlin előkelő negyedét, Charlottenburgot, a lakosság 40%-a hagyta el, míg a III. Birodalom fővárosának munkások lakta külvárosait csak 15%.

Falun sem volt könnyű az élet. A városiak nehezen értettek szót a falusiakkal. A háború hosszú évei túlerőltették a németeket összekötő szolidaritás szálait. Württembergben a gazdag polgárok botrányosan viselkedtek, tétlenül henyéltek a szállodákban, mint az üdülők. A kisgyermekes anyák, akiknek nem kellett dolgozniuk, mert állami segélyt kap- tak, irigységet ébresztettek a falusi nők körében. A katolikus délen a bajor parasztok azt vetették a Hamburgból menekült protestánsok szemére, hogy nem járnak templomba, és ez Németországra hozza isten haragját. Badenban a kölni menekültek helyzete olyan rossz volt, hogy a hatóságok kénytelenek voltak őket Sziléziába küldeni.

nemet_exodus06.jpg

1944 őszén a bombázások elől menekülő tömeghez csatlakoztak a III. Birodalom keleti határvidékéről a Vörös Hadsereg elől elmenekültek is. Minthogy vasútra nem szállhattak, poggyászukat kocsikra rakták, és hosszú oszlopokban indultak nyugat felé, órákon át ha- talmas dugókban vesztegeltek, az ellenséges repülőkről tüzeltek rájuk, sokan meghaltak vagy fogságba estek. A végeláthatatlan emberfolyamban együtt meneteltek a katonák, hadifoglyok, civilek, külföldi kényszermunkások: a III. Birodalom egyre nagyobb káoszba süllyedt...

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr4918028642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása