A II. világháború fegyverei, járművei

Renault UE Chenillette szállító/vontatójármű

2019. június 29. - Habitus

1930-ban a francia gyalogság úgy határozott, hogy kifejleszt egy könnyű páncélozott járművet, amellyel kisebb lövegeket és aknavetőket vontathatnak. 1931-ben a Renault cég kapta a megbízást a Renault UE és a hozzá kifejlesztett Renult UK utánfutó gyártásá- ra. 1937-ben több konkurens közül a továbbfejlesztett Renault UE2 járművet választották ki a sorozatgyártásra. A két típusból összesen több mint ötezer darab készült, beleértve a Romániában licenc alapján gyártott példányokat is. Ezek a járművek az összes francia gyalogos hadosztály alapfelszereléséhez tartoztak.

renault-ue.jpg

A francia szolgálatban lévő Renault UE járművek többsége fegyvertelen volt. 1940-ben nagyjából 3000 darab UE és UE2 került németek kezére, akik a zsákmányolt példányokat sietve rendszeresítették; többféle célra alkalmazták, felszereltek géppuskákkal, páncél- törő lövegekkel és rakétavetőkkel. A kétszemélyes járművel 600 kg-os utánfutót tudtak vontatni, vagy 350 kg terhet szállítani a hátsó raktérben. A személyzet biztonsága érde- kében egy-egy félgömb alakú páncélozott tetőt („calottes”) szereltek a járműre.

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek: hosszúság 2,95 m; szélesség 1,75 m; magasság 1,24 m
  • Súly: 3300 kg;
  • Személyzet: 2 fő
  • Fegyverzet: alapváltozatnál nincs; az UE2 utolsó sorozatánál egy 7,5 mm-es géppuska  
  • Páncélzat: 9 mm
  • Hatótáv: 125 km
  • Motor: egy 38 LE-s Renault 85 négyhengeres benzinmotor
  • Teljesítmény: max. sebessége úton 48 km/h

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr3814917270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása