A II. világháború fegyverei, járművei

Jugoszlávia lerohanása - 1941 tavasza [93.]

2018. július 09. - Habitus

És most részletesebben a balkáni hadműveletekről: a görög kormány sokadszor is visszautasítja, hogy a németek közvetítsenek az olaszokkal meglévő háborús konfliktus ügyében. A görögországi olasz csapatok szétverése leköti a németek figyelmét; Hitler gyorsan meg akarja oldani a tengelyhatalmakat komolyan veszélyeztető problémát.

invasion-of-yugoslavia_map1.jpg

A Romániában, majd Bulgáriában 1940 óta létesített támaszpontjai lehetővé teszik, hogy a Balkánon átvegye a kezdeményezést; az invázió tervét már korábban előkészítették. Két támadási irányt terveztek: a Bulgáriában állomásozó 12. hadseregnek Nis, a 2. hadse- regnek pedig Stájerország felől kellett megindulnia Belgrád felé.

1941. április 6-án a német Alexander Löhr tábornok vezette 4. légiflotta gépei ausztriai, romániai és bulgáriai repülőterekről szálltak fel, és zavartalanul bombázták Belgrádot. A három napig tartó berepüléseik mérlege mintegy 15 000-30 000 polgári áldozat. A légitá- madásokkal egyidőben a tengelyhatalmak szárazföldi csapatai is megindultak.

marita8.jpg

A Bulgáriából Jugoszláviába vezényelt 11. páncéloshadosztály egyik Panzer IV-ese

A fő feladatokat a német 2. és 12. hadseregnek kellett elvégeznie; a 12. hadsereg élcsa- pata és Paul Kleist tábornok Bulgáriában állomásozó páncélosai a harcok legsűrűbbjébe kerültek. Gustav von Wietersheim XIV. gépesített hadteste hét nap alatt 500 km-t haladva Szófia környékéről eljutott Belgrádhoz, hogy ott egyesüljön a Temesvár környékéről in- duló Hans Reinhardt tábornok XLI. gépesített hadtestével.

Ezzel egyidőben a XLV gépesített hadtest egységei Vietinghoff tábornok parancsnoksága alatt Barcs felől törtek Belgrád irányába. 1941. április 15-én 14.30-kor a 16. gépesített gyalogoshadosztály elfoglalta Szarajevót, a jugoszláv főparancsnokság fogságba esett.

jugo2.jpg

Jugoszláv (szerb) tiszteket hadifogságban

A német támadás teljesen meglepte a jugoszláv hadsereget, amely még nem fejezte be a mozgósítást. 400 000 tartalékost hívtak be, így létszámuk 700 000-re növekedett. A moz- gósítás befejeztével összlétszámuk 1 200 000-re rúgott. A felfegyverzések pontos száma nem állapítható meg, a német támadás alatt kevés egység tudta kiegészíteni állományát.

Konfliktusok és indulatok

Jugoszláviát kezdettől fogva a szerbek irányították, akik a győztesek oldalán kerültek ki az I. világháborúból. Ők a többi nemzetiség minden autonómiatörekvését is megakadályoz- ták, és ez sok indulatot és erős ellenállást ébresztett a vezető körökkel szemben. Ennek eredménye, hogy a VMRO – Belső Macedóniai Forradalmi Szervezet – 1934-ben Marseille- ben meggyilkolta I. Sándor királyt. Minthogy a trónörökös, II. Péter herceg túl fiatal volt az uralkodáshoz, a hatalom gyakorlását Pál hercegre bízták. A régens nagyszerb politiká- jának eredményeképpen Franciaország veresége után a teljesen elszigetelt Jugoszlávia csábító falattá vált a szomszédok számára.

2peter_jugo.jpg

II. Péter király Ljubljanában - Szlovénia, 1940 (balra)

Mozgásterét korlátozta egyfelől Németország és a csatlós államok erős befolyása, más- felől a szovjet törekvések. Hogy ne kelljen területi engedményeket tennie, a jugoszláv kormány végül erős német nyomás hatására csatlakozott a háromhatalmi egyezmény- hez. A jegyzőkönyvet 1941. március 25-én Bécsben írták alá Németországgal, Japánnal és Olaszországgal. Ez kiváltotta a hadsereg reagálását a légierő parancsnokának, Simovic tábornoknak a vezetésével.

1941. március 26-án éjszaka az összeesküvők elfoglalták Belgrád legfontosabb épületeit, és megkezdték a kormány tagjainak letartóztatását. A tábornok elérte a régens lemondá- sát. Másnap Jugoszlávia nagyobb városaiban tüntetések voltak; „Le Hitlerrel!", „Inkább a sír, mint a rabság!", „Jobb a háború, mint a béke!".

2peter-simovic41.jpg

II. Péter és Dusan Simovic tábornok (balra) közvetlenül a puccs után

Hitler 1941. március 27-én reggel a jugoszláviai tüntetések hírére úgy döntött, hogy meg- támadja az országot. Döntése nem csak a Balkánon teremtett új helyzetet, hanem egész Európában is. Hitler a támogatásért cserébe területi és önállósági igényeik kielégítését ígérte a szerbek szomszédjainak. Ezért tette lehetővé a birodalmi diplomácia az olaszok- nak a dalmát tengerpart megszerzését, míg a magyaroknak a Délvidéket, a bolgároknak Macedóniát és a Pirot környéki, nyugati bolgár területet ígérte. Számíthatott a délszláv egységben csalódott horvátokra is. Teleki Pál magyar miniszterelnök azonban ellenezte a Jugoszlávia elleni háborút, s tiltakozása jeléül öngyilkos lett.

jugo1a.jpg

Kilőtt jugoszláv Renault NC harckocsi

Az első összecsapásokra 1941. április 5-én 22.00-kor került sor. A németek megtámadták a jugoszláv határőr őrsöket. A német invázió kezdetén a horvátok nem vonultak harcba a szerbek oldalán. A horvát usztasák vezére, Slavko Kvaternik, és a Horvát Parasztpárt elnö- ke, Vladko Macek kihirdette a független horvát állam alkotmányát; ezt Zágrábban tették közzé 1941. április 10-én. Ettől kezdve előfordult, hogy usztasákból szerveződött rendőri egységek szerb alakulatokat támadtak meg. Az egész ország védelmét a szerbeknek kel- lett vállalniuk.

Ez – bár három hadseregcsoporttal rendelkeztek – túl nagy feladatnak bizonyult; hiány- zott a páncélos és páncélos elhárító fegyvernem, a fegyverzet többsége pedig erősen elavult. A szerb tábornokok tanácsa ahhoz sem járult hozzá, hogy megfogadják az angol tanácsadók javaslatait, akik a hadsereg átcsoportosítását javasolták. Ebben rejlett a szerb hadsereg gyors vereségének oka.

marita6.jpg

Jugoszláv fegyverletétel

A kapituláció elkerülhetetlennek látszott. Aláírására sor is került; 1941. április 17-én Momcsilo Jankovic tábornok és Alexander Cincar Markovié volt külügyminiszter látta el kézjegyével. Másnap, 12 órakor lépett életbe. II. Péter király egy brit repülőgépen előbb Egyiptomba, majd Londonba menekült.

A hadjáratban 344 162 jugoszláv katona esett német, 30 ezer pedig olasz hadifogságba. A németek vesztesége mindössze 1100 halott és 3750 sebesült, 390 fő eltűnt. A Wehrmacht egyik legkönnyebb győzelmét aratta Jugoszláviában.

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr6914100881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása