A II. világháború fegyverei, járművei

Priest Kangaroo lövészpáncélos

2018. június 14. - Habitus

Az észak-afrikai fronton a 8. brit hadsereg Bren-Carrier járművei alulmaradtak a német Sd.Kfz. 251 és 250 típusú járművekkel szemben. Ekkor merült fel a kiöregedett és elavult régi harckocsik átalakításának gondolata. Mivel a brit csapatokat a nagy szériában gyár- tott Shermanokkal szerelték fel, a régi és nehézkes General Lee/Grantokat kivonták és torony nélküli, lövészeket szállító járművé építették át, amely jóval erősebb páncélzatú volt, mint a korábbi járművek.

priest_kangaroo.jpg

Ezt a munkát javarészt kanadai üzemek végezték és 1944-ben bocsátották ki a Ram Kan- garoo harcjárművet, amely már részt vett az európai hadműveletekben. Ez a gyűjtőneve a háromféle típusú harckocsiból kialakított, üres belső térrel rendelkező fegyveres szál- lítójárműnek: brit gyártás az M3 közepes harckocsi alvázán kialakított Priest Kangaroo lövészpáncélos, amely egy nehéz géppuskával és magasabb oldalfalakkal épült. Ugyan- ezt az alvázat használták fel a Priest önjáró páncélozott tarack számára is.

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek: hosszúság 6,02 m; szélesség 2,87 m; magasság 2,95 mm
  • Súly: 22 970 kg
  • Személyzet: 2+20 fő
  • Fegyverzet: egy 12.7 mm-es M2 Browning géppuska
  • Páncélzat: max. 51 mm
  • Hatótáv: 193 km (úton)
  • Motor: egy 400 LE (298 kW) teljesítményű Continental R-975 C1 benzinmotor
  • Teljesítmény: max. sebessége úton 40 km/h; gázlóképessége 1,22 m; lépcsőmászó képesség 0,61 m; árokáthidaló képesség 1,91 m

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr514046776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása