A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - HMS P311

2018. május 09. - Habitus

 

HMS P311 brit tengeralattjáró brit.gif


Osztály: T Class (Group 3)
Jelzés: P 311
Építõ: Vickers Armstrong (Barrow-in-Furness, Nagy-Britannia)
Építés kezdete: 1941. április 25.
Vízrebocsátás: 1942. március 5.
Szolgálatba állítás: 1942. augusztus 7.
Szolgálat vége: 1943. január 8.
Sorsa: 1942. december 31-i utolsó jelentkezését követően 1943. január másodika körül olasz aknára futott és elsüllyedt. (1943. január 8-án volt esedékes visszatérése a bázisra.)

A 84 méter hosszú, a felszínen 15.5, víz alatt 9 csomó sebességre képes T-osztályú hajót 1942. március 5-én állították hadrendbe. A tengeralattjáró utolsó útjára 1942. december 28-án futott ki máltai kikötőből. Feladata – az „Operation Principle” keretén belül – a Szar- dínia egyik északi kikötőjében, La Maddalenában horgonyzó két olasz hadihajó, a Trieste és a Gorizia megrongálása vagy elsüllyesztése volt. A küldetést azonban nem teljesítette, mert víz alatti aknára futott és elsüllyedt. Helyi halászok megerősítették, hogy a tenger- alattjáró elsüllyedésének éjszakáján robbanásokat hallottak a tenger felől, de roncsokat, maradványokat nem találtak a felszínen.

hms_p311.jpg

A HMS P311 fedélzetén két, ember irányította Chariot torpedó is volt; ezeket a békaem- berek vezették (volna), akik a víz alatt lopakodtak (volna) az ellenséges hajók közelébe, hogy mágneses aknákat tapasszanak az oldalukra. (Megj.: A P 311 volt az egyetlen névtelen T-osztályú hajó, Tutenkhamen-nek tervezték elnevezni, de elsüllyedt, mielőtt hivatalosan is nevet kaphatott volna.)

A második világháborús brit tengeralattjáró roncsára 2015-ben Szardínia közelében találtak rá. A roncs a Tavolara sziget mellett pihen a tengerfenéken, 80 méteres mélységben. A két torpedó most is ott van a hajótest két oldalán, ez alapján tudták azonosítani a HMS P311-at. A búvárok beszámolója szerint a tengeralattjárónak csak az orra sérült, a víz feltehetően nem tört be a belső terekbe, így elképzelhető, hogy a tengeralattjáró parancsnoka Richard Douglas Cayley és teljes legénysége, mind a 74 fő maradványai a roncsban nyugszanak.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr3013901214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása