A II. világháború fegyverei, járművei

Tengeralattjáró típusok - T Class (Group 1-3)

2017. október 06. - Habitus

 

t_class3.gif

Összesen 60 darab T-osztályú, azaz T betűs névvel elnevezett tengeralattjárót építettek az angolok 1940 és 1943 között, három csoportban. A csoportok egységei csak kis mérték- ben tértek el egymástól (a legénység és torpedóvető-csövek száma, hordozott torpedók, ill. a gyártási idejük). Az összes, T osztályú hajó közül 15 pusztult el a harcokban, köztük a HMS Talisman is, amelyik a HMS Torbay tengeralattjáróval együtt a Rommel elleni merény- letet megkísérő kommandót szállította.

Az első elkészült T Class (Group 1) tengeralattjáró a HMS Triton volt (1095/1579 BRT). Ezt követte a HMS Tigris és a HMS Torbay, amelyik egy külön, külső torpedóvetőcsővel rendel- kezett a megszokott 10 vetőcsőhöz képest. A csoportba tartozó 15 egység különböző brit hajógyárában készült el.

A 7 egységből álló T Class (Group 2) első hajóját 1939 novemberében bocsátotta vízre a Vickers Armstrong, majd 1941 májusában szolgálatba is állt. A T Class (Group 1)-hez képest a legénység létszáma 61 fő lett az addigi 56 fő helyett, és erősebb fegyverzettel látták el.

A T-osztály legnépesebb csoportja a 38 egységből álló T Class (Group 3) első hajóját 1941 decemberében bocsátotta vízre a Vickers Armstrong, majd 1942 szeptemberében már szolgálatba is állították. Az osztály első két csoportjához képest nem sokat változtat- tak, a fegyverzetet erősítették tovább (plusz légvédelmi fegyvereket kapott), növelték az akkumulátorok teljesítményét (ezáltal kissé nőtt a víz alatti sebesség), más lett a torpe- dóvető-csövek elosztása, ill. képessé tették kettő, ill. három Chariot típusú ember vezette torpedó hordozására.

Technikai adatok (Group 3)


Ismertebb tengeralattjárók listája *


 

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr4612933585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása