A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - Commandante Cappellini

2018. május 08. - Habitus

 

Commandante Cappellini olasz tengeralattjáró olasz.gif


Osztály: Marcello/Cappellini
Jelzés : CL (német szolgálatban UIT-24)
Építő: Odero-Terni-Orlando (OTO) (Muggiano, Olaszország)
Építés kezdete: 1938. ápr. 25.
Vízrebocsátás: 1939. máj. 14.
Szolgálatba állítás: 1939. szept. 23.
Szolgálat vége: 1943. szeptember 10. (az olasz flottánál)
Sorsa: Sabangban a japánok 1943. szeptember 10-én lefoglalták és átadták a németeknek, akik UIT-24 néven szolgálatba állították.

A Marcello-osztály Cappellini-alosztályának névadó hajója a háború kitörését követően Salvatore Todaro kapitány parancsnoksága alatt indult első bevetésére; a Földközi-tenge- ri hadszíntérre vezényelték. Több sikertelen őrjárat után Cappellini 1940 októberében – más olasz hajókkal együtt – a Gibraltár-szoroson át a bordeaux-i német haditengerészeti támaszpontra hajózott és innen támadott szövetséges konvojokat az Atlanti-óceánon. Ennek során 1940 októbere és 1942 májusa között 5 kereskedelmi hajót süllyesztett el, összesen 31 516 tonna vízkiszorítással; majd 1942 szeptemberében Afrika nyugati part- jainál részt vett a német U—156-os tengeralattjáró által elsüllyesztett Laconia óceánjáró túlélőinek mentésében. (A Szuezből jövő hajó fedélzetén 1800 olasz hadifogoly is volt.)

comandante_cappellini.jpg

Kisebb átalakítások után 1943 májusában elhagyta Bordeaux-t, és a Távol-Keletre, Sa- bangba hajózott, hogy stratégiai nyersanyagokat (gumi, cink, nikkel) szállítson Japánból Európába. Itt az olasz kapituláció hírére a japánok 1943. szeptember 10-én lefoglalták és átadták a németeknek, akik UIT-24 néven szolgálatba állították, vegyes olasz-német sze- mélyzettel.

Az alosztályának másik hajója, a Commandante Faa di Bruno ismeretlen körülmények között 1940 novemberében tűnt el egy bevetés során az északi Atlanti-óceánon.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr1913898928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása