A II. világháború fegyverei, járművei

Focke-Achgelis Fa-223 ’Drache’ szállítóhelikopter

2017. november 13. - Habitus

A Fa-61 kifejlesztése után a Focke-Achgelis 1938-ban elkezdte egy nagyobb helikopter építését. A Fa-223 felépítésében megegyezett az előddel; ugyancsak két, a konzolokon egymás mellett elhelyezett rotorral rendelkezett. A prototípus 1939 augusztusában hagyta el a szerelőcsarnokot és 1940 augusztusában – igaz, csak kötötten – fel is szállt.

fa223.jpg

A próbák alatt többek között a rotorlapátok veszélyes "nyugtalanságára" is fény derült. A végső próbarepülések során a felhajtóerő, a légellenállás és a forgatónyomaték számos kérdésére a szélcsatorna hiánya miatt lebegőrepüléssel kellett választ találni. 1942 elejé- re a típus már szériaérett volt, és egy száz gépről szóló szerződést alá is írtak. A háborús események és a folyamatos bombázások miatt azonban csak 20 gép készült el a háború végéig és ezekből is csak 10 repült.

A két gép közül, amelyik a háború után még repülőképes állapotban volt, egy szétsze- relve az USA-ba került, míg a másik – első helikopterként – a La Manche csatorna fölött Angliába repült. A Fa-223 jó repülési jellemzőkkel rendelkezett és statikailag, illetve dinamikailag a kereszttengely kivételével minden tengely körül teljesen stabil volt. A repülési próbákhoz tartoztak a 21 m/s-os szélben való repülések és egy átfogó hegyi próbatétel is a Karwendel-hegységben.

TECHNIKAI ADATOK

  • Típus: egymotoros szállítóhelikopter
  • Méretek: hossz 12,24 m; magasság: 4,35 m
  • Súly: 3180 kg (üresen); 4430 kg (harckészen)
  • Személyzet: két egymás melletti pilótaülés a teljesen üvegezett orrban, mögötte a főkabinban négy további ülés, vagy megfelelő mennyiségű teher számára
  • Fegyverzet: egy MG 15 géppuska az orrban
  • Motor: egy 1000 LE-s (746 kW) kilenchengeres BMW-Bramo 323 Q-3 léghűtéses csillagmotor
  • Rotorrendszer: két 12 m átmérőjű, háromlapátú, ellentétesen forgó, egymás mellett elhelyezett rotor
  • Hatótávolság: 700 km
  • Teljesítmény: max. sebessége 175 km/h; csúcsmagasság 2400 m

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr8613254427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása