A II. világháború fegyverei, járművei

Tokarev SVT-40S mesterlövészpuska

2017. november 02. - Habitus

Tokarev SVT-40 bajonettel és távcsővel egyaránt felszerelhető volt, závárzata felül is nyitott, hogy a Mosin-Nagant tárakat is fogadhassa. A mesterlövész változathoz két fajta optikai irányzékot használtak: a PU 4x-t és 3.5x-t. A háború alatt a típus gyártását több- ször is leállították, majd újraindították, hogy az olcsóbban és könnyebben gyártható Mosin-Nagantnak adják át a szűkös gyártókapacitást.

svt40sp.gif

A mesterlövész változat a harcok folyamán nem szerepelt olyan jól, mint az eredeti fegy- ver. Tény, hogy pontosabb volt, mint a hasonló távcsövet használó Mosin-Nagant 1891/ 30S, de túl nagy volt a visszarúgása. Összesen 55 ezer mesterlövész variánst gyártottak a fegyverből. Összehasonlításként, összesen 1,6 millió SVT-t gyártottak. (Ebben benne van- nak a korai SVT 38-asok is.)

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 7,62 mm
  • Méretek: csőhossz 610 mm; teljes hossz: 1226 mm
  • Tömeg: 3,85 kg
  • Tűzgyorsaság: 30 lövés/perc
  • Lövedék torkolati sebessége: 840 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 10 töltény

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr9413145540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása