A II. világháború fegyverei, járművei

Munitionpanzer IV ’Karl-Gerät’ lőszerszállító

2017. október 30. - Habitus

A Karl lőszerszállító járművet (Munitionsschlepper für Karl-Gerät) a hatalmas Gerät 040 Karl ostrommozsarak ellátására tervezték. A lövedékek irdatlan tömege (darabjuk több mint két tonnát nyomott) új járművet kívánt meg. A lőszerszállító alapja a PzKpfw. IVD harckocsi alváza volt, amelyre egy raklapot építettek a lőszer számára, és amelyre egy, a jókora lövedékek mozgatásához szükséges darut is felszereltek.

munitionpanzer4-1.jpg

A lőszerszállító járműveket általában vonaton szállították a bevetési pont közelébe, majd útnak indították őket a tüzelőálláshoz. 1941-ben további 13 darab PzKpfw. IVF alvázat alakítottak át Karl lőszerszállító járművé. A Karl mozsarakat és lőszerszállító járműveiket erődrendszerek szétzúzására tervezték. Ezeket a harcjárműveket meglehetősen ritkán vetették be a II. világháborúban, de ott voltak Szevasztopol ostrománál, és az 1944-es varsói felkelésnél, ahol megsemmisítő csapásokat mértek a védőkre.

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek - hosszúság 5,41 m; szélesség 2,88 m; magasság 2,71 mm
  • Súly: 25 000 kg
  • Személyzet: 4 fő
  • Fegyverzet: nincs
  • Páncélzat: 60 mm
  • Hatótáv: 209 km (úton)
  • Motor: egy 300 LE (223,7 kW) teljesítményű Maybach HL120 TRM benzinmotor
  • Teljesítmény: max. sebessége úton 40 km/h; gázlóképesség: 1,0; lépcsőmászó képesség 0,61 m; árokáthidaló képesség 2,21 m

*Lásd még: A 600 mm-es Gerät 040 Karl mozsárágyú - részletesebben

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr9413116136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása