A II. világháború fegyverei, járművei

Sturmpanzer IV 'Brummbär' rohampáncélos

2017. október 29. - Habitus

Ahogy a háború előrehaladt, egyre nagyobb igény mutatkozott a német gyalogság tűz- erejének növelésére. A 75 mm-es lövegekkel felszerelt korábbi rohamlövegek (StuG III, StuG IV) egyre kevésbe feleltek meg ennek a kihívásnak, noha alapvetően erre a célra tervezték őket. Egyszerűen tűzerejük kevésnek bizonyult ahhoz, hogy megfelelő támo- gatást nyújtsanak a gyalogságnak.

brummbar.jpg

A probléma orvoslására a németek több átmeneti megoldásnak szánt típust is kifejlesz- tettek. Ilyen volt a 105 mm-es tarackkal felfegyverzett Sturmhaubitze 42, vagy éppen a 150 mm-es löveggel felszerelt sIG33 PzKpfw II. Végül a hadsereg vezetői 1942 elején felkérték a berlini Alkett céget egy új Sturmpanzer (rohampáncélos) terveinek kidolgozá- sára. Az új jármű főfegyverzetéül a 150 mm-es StuH 43-as tarackot, míg hordozójául a jól bevált PzKpfw. IV-es alvázat választották. A "Dörmögő Dömötör" nevű önjáró nehézágyú 1943-ban jelent meg a hadszíntéren, és kiváló tűztámogatást nyújtott a német gyalogság számára. Összesen 313 darabot gyártottak belőle.

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek - hosszúság 5,89 m; szélesség 3,10 m; magasság 2,49 mm
  • Súly: 28 210 kg;
  • Személyzet: 5 fő
  • Fegyverzet: egy stuH 43 150 mm-es rohamtarack
  • Páncélzat: 8-90 mm
  • Hatótáv: 210 km (úton)
  • Motor: egy 300 LE-s Maybach HL 120 TRM benzinmotor
  • Teljesítmény: max. sebessége úton 40 km/h

*A Pz.Kpfw IV. közepes harckocsi - kicsit részletesebben

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr5113113156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása