A II. világháború fegyverei, járművei

Sturmgeschütz StuG III/G rohamlöveg

2017. október 28. - Habitus

StuG III Ausf. G az utolsó Stug-változat volt, amelyet a világháború folyamán a németek gyártottak. Alapjában véve ez a típus is a Panzer III-as alvázára épült, amelyet harcko- csiként a sokkal hatásosabb Pz.Kpfw V. Panther váltott fel, de az Ausf. G jóval erősebb páncélzattal rendelkezett, mint elődei.

stug3g.jpg

Ez szerencsésnek volt mondható, a rohamlövegeket ugyanis egyre gyakrabban vetették be harckocsi szerepkörben, mert sokkal olcsóbban és könnyebben lehetett őket előállí- tani. A típus mozgékonysága némileg korlátozott volt, ami azzal járt, hogy igencsak sebezhetővé vált az ellenséges gyalogság páncéltörő fegyvereivel szemben. A StuG III Ausf. G változatot éppen ezért még kötényezéssel (Schürtzen) is ellátták, ami tovább növelte védettségét, de a típus az erőfeszítések ellenére egyszerűen alkalmatlan volt a rá kényszerített harckocsi szerepkörre. Ettől függetlenül az Ausf. G rohamlövegként kiváló harcjármű volt, és jó teljesítményt nyújtott a harcmezőn. 1941-1945 között különböző típusaiból 10 558 darab készült.

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek - hosszúság 6,77 m; szélesség 2,95 m; magasság 2,16 mm
  • Súly: 24 100 kg
  • Személyzet: 4 fő
  • Fegyverzet: egy 75 mm-es Stuk40 L/48 ágyú és egy 7,92 mm-es géppuska
  • Páncélzat: 16-80 mm
  • Hatótáv: 155 km (úton)
  • Motor: egy 300 LE (224 kW) teljesítményű Maybach HL12O TRM benzinmotor
  • Teljesítmény: max. sebessége úton 40 km/h; gázlóképesség 0,80 m; lépcsőmászó képesség 0,60 m; árokáthidaló képesség 2,59 m

*Sturmgeschütz III rohamlöveg/páncélvadász - részletesebben

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr1913112904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása