A II. világháború fegyverei, járművei

Consolidated PBY 'Catalina' repülőcsónak

2017. október 13. - Habitus

A PBY – brit megnevezéssel általánosan Catalináknak hívott – sorozatait tíz éven át hat gyártósoron készítették; több Catalina készült, mint más típusú repülőcsónakok össze- sen. A gépet San Diego-i Consolidated  Aircraft Ltd. tervezte az Egyesült Államok haditengerészetének megrendelésére. A típus még a II. világháború vizigépei között is különösen lassúnak számított, de rendkívül megbízható volt, szinte mindent kibírt. 

pby-5.jpg

A prototípus 1934 márciusában repült először, majd egy-egy 60, 50, 33 és 1024 darabos sorozatot gyártottak a PBY-1, a módosított és erősebb motorokkal ellátott PBY-2 és a PBY-3, majd jobb teljesítményű motorokkal felszerelt PBY-4 és végül a PBY-5 változatok- ból. Ezen a típusváltozaton a törzs végén lévő tolóablakokat buborék formájú üvegezésre cserélték ki. A PBY-5A prototípusa 1939 novemberében repült először és a behúzható orr kerekes futóműves gép tovább növelte a sorozat felhasználhatóságát. Az új repülőcsó- nakból PBY-5A típusjellel 794 darab készült el a US Navy részére, míg a RAF 225 gépet vett át. A továbbfejlesztett PBY-6A változatból 235 darabot gyártottak; módosították a fegyverzetet és megnövelték a függőleges vezérsíkot.

Rendkívül sokoldalú és strapabíró géptípus volt, egyaránt használták hosszú távú tengeri felderítő, tengeralattjáró-vadász, cirkáló bombázó, valamint kutató-mentő gépként. Több mint 3000 kilométeres hatósugarának köszönhetően, kiválóan alkalmas volt a csendes- óceáni térségben végrehajtott felderítő feladatokra; Catalina típusú gépről fedezték fel többek között 1942 júniusának elején a Midway-szigetek ellen vonuló japán császári flottát. A kiváló felderítőgépet az Egyesült Államok haditengerészetében még a második világháború után is, egészen 1957-ig szolgálatban tartották. (Legtovább a brazil légierő- ben szolgált, utolsó példányait 1979-ben vonták ki a hadrendből.) A típusból – különböző modifikációkban - összesen 3035 példányt építettek.

TECHNIKAI ADATOK (PBY-5A)

  • Méretek: hossz 19,48 m; magasság 5,76 m; fesztáv 31,75 m
  • Szerkezeti tömeg 7890 kg
  • Felszálló tömeg: 15 145 kg
  • Személyzet: 5 fő
  • Fegyverzet: két 0,3 hüvelykes, forgatható géppuska a csónak orrában lévő lövésztoronyban, egy 0,3 hüvelykes, forgatható géppuska a csónak alján hátul kiképzett állásban, egy-egy darab forgatható, lefelé tüzelő géppuska a csónakon kétoldalt lévő állásokban és 2041 kg-os bombateher külső felfüggesztési pontokon n
  • Motor: két 1200 LE-s Pratt & Whitney R-1830-82 Twin Wasp 14 hengeres, kétsoros csillagmotor
  • Hatótáv: 3050 km
  • Teljesítmény: max. sebessége 322 km/h; csúcsmagasság 6585 m

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr4912972461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása