A II. világháború fegyverei, járművei

Shokaku repülőgép-hordozó

2017. szeptember 25. - Habitus

A Shokaku (Boldog Daru) és testvérhajója, a Zuikaku (Szerencsés Daru) volt Japán két legsikeresebb repülőgép-hordozója. Mindkettő a hordozók modern generációját képviselte, 25 675 tonna vízkiszorításukkal, 84 db korszerű repülőgépükkel, teljes repülőfedélzetükkel és karcsú felépítményükkel a japán hajóépítés akkori csúcsát jelentették. Egyedüli hátrányuk, hogy repülőfedélzetük nem volt páncélozva, egyébként harcértékben felvették a versenyt az amerikai Essex-osztály hajóival.

shokaku.gif

A japán hadba lépés előestéjén, 1941 szeptember-októberében álltak szolgálatba, és a Shokaku repülőgépei már részt vettek a Pearl Harbor elleni támadásban. 1942-ben előbb partraszálló hadműveletek támogatásában vett részt, majd az Indiai-óceánon repülő- gépei több brit hajó (Hermes, Cornwall, Dorsetshire) elsüllyesztésében közreműködtek. Májusban a Korall-tengeren lezajlott csatában három bomba eltalálta. Javítása után repülői megrongálták az amerikai Enterprise repülőgép-hordozót. Ezt követően felújí- tották, és légvédelmét is megerősítették.

A Shokaku-t 1944. június 19-én a Fülöp-szigetek közelében a Cavalla amerikai tenger- alattjáró süllyesztette el, miután hat torpedót lőtt ki rá. Három a hajó jobb oldalába csapódott, súlyos sérüléseket okozva. Az egyik torpedó az elülső repülőgép-üzemanyag tartályt találta el a fő repülőgéphangár közelében. A berobbanó üzemanyag szétterjedt az egész hajón, a lángokban sorra robbantak fel a bombák és a lőszerek. Az egész hajó lángokban állt és kezdett megdőlni, ezért a hajó kapitánya parancsot adott annak elhagyására. Ekkor a hajó belsejében összegyűlt üzemanyaggőz berobbant, teljesen szétvetve a repülőgéphordozót, ami azonnal elsüllyed 1263 emberrel a fedélzetén. Csak 540 fő éli túl a katasztrófát.

Az osztály két hajója a hadműveletekben való részvétel szempontjából a legsikeresebb, illetve legszerencsésebb hajók közé tartoztak: 1944 júniusában, illetve októberében tudták csak elpusztítani őket.

TECHNIKAI ADATOK

  • Vízrebocsátás: 1939
  • Vízkiszorítás: 25.675 t (üresen); 29.200 tonna (harckészen)
  • Méretek: hossz: 269,5 m - szélesség: 29,4 m - merülés: 8,8 m
  • Sebesség: 34,2 csomó (63,34 km/h)
  • Személyzet: 1663 fő
  • Hajtómű: 4 hajócsavar, turbina
  • Hatótávolság: 17 900 km
  • Fegyverzet: 16 db 127-mm-es (5 h.) löveg 36 db 2,5 cm-es légvédelmi gépágyú; 168 db 12,7 cm-es légvédelmi rakéta-indító; 84 db repülőgép
  • Páncélzat: Övpáncél 45 mm, lőszerraktáraknál 162,5 mm, repülőfedélzet 97,5 mm

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr9512893914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása