A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - USS Cavalla (SS-244)

2017. szeptember 25. - Habitus

 

USS Cavalla amerikai tengeralattjáró usa.gif


Osztály: Gato class
Jelzés : 244
Építõ : Groton Navy Yard, Connecticut
Építés kezdete: 1943. március 4.
Vízrebocsátás: 1943. november 14.
Szolgálatba állítás: 1944. február 29.
Szolgálat vége: 1969. december 30.
Sorsa: Szolgálatból való kivonása után múzeumhajóvá alakították át. (Galveston, Texas)

1944. június 19-én a Fülöp-szigetek közelében érdekes események játszódtak le. A történelem az itt zajló ütközetet csak az amerikai fölényre utaló "Mariana-szigeteki nagy pulykalövészet" néven emlegeti. Ebben a csatában vett részt a Gato osztályú USS Cavalla tengeralattjáró, amely az év februárjában került ki a tengerre. A Cavalla az addigi legna- gyobb fogást könyvelhette el magának az amerikai tengeralattjárók történetében, hiszen kiszemelt célpontja a japán Shokaku repülőgép-hordozó volt. Dél körül vette célba a hordozót és 6 torpedót lő ki rá, amiből 3 a hajó jobb oldalába csapódott, súlyos sérü- léseket okozva. Az egyik torpedó az elülső repülőgép-üzemanyag tartályt találta el a hangár közelében, így nem sokkal később a hajó belsejében összegyűlt üzemanyaggőz berobbant, teljesen szétvetve a repülőgéphordozót, ami 1263 emberrel a fedélzetén pillanatok alatt elsüllyedt.

cavalla1957.jpg

Cavalla 1957-ben (ekkor már AGSS-244 jelzéssel) Hampton Roads-ban

A USS Cavalla után ugyan hajtóvadászatot indítottak a kísérőhajók, de annak sikerült elmenekülnie. A japánok kulcsfontosságú egységet vesztettek, amely egyben az ütközet végkimenetelére is komoly hatással volt.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr3612893962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása