A II. világháború fegyverei, járművei

Tengeralattjáró típusok - Type B-2 (Ocu-Gata 2)

2017. szeptember 24. - Habitus

 

type_b2.jpg

A több mint 2500 tonna vízkiszorítású Type B2-es tengeralattjárók a korábbi B1 típus javított, továbbfejlesztett változatai voltak. Bár ezek az egységek valamivel nagyobbak voltak elődjüknél, ennek ellenére rendkívüli módon hasonlítottak azokra mind teljesít- ményben, mind kinézetben. Az osztály összes hajója – csakúgy, mint az előd – képes volt egy Yokosuka E14Y repülőgép hordozására és indítására, mivel fedélzetükön hangárral és katapulttal is rendelkeztek. Eredetileg összesen 8 ilyen típusú hajó megépítését tervezték, de az utolsó két egységet törölték a tervből.

1944 során több egységnek a hangárját eltávolították, és speciális rögzítési pontokat alakítottak ki a fedélzeten, melyek alkalmassá tették a búvárnaszádokat a Kainten típusú, emberi vezérlésű torpedók hordozására. Az első átépítés után a tengeralattjárók négy Kaitent tudtak a cél közelébe juttatni, később további rögzítési pontokat alakítottak ki, melyek újabb két Kaiten hordozását tették lehetővé (Type B3)

A megépült hat tengeralattjáró közül egyik sem élte túl a háborút, valamennyi elpusztult a harcok folyamán. Az I-40-et 1943. november 25-én süllyesztette el az USS Radford romboló Makin mellett, az I-41-t 1944. november 18-án semmisítették meg az USS Anzió kísérő-hordozó repülőgépei és romboló-kísérete, az I-42-t 1944. március 23-án az USS Tunny tengeralattjáró torpedózta meg Palau mellett, míg 1944. február 15-én az USS Aspro tengeralattjáró az I-43-t semmisítette meg 280 mérföldre Guamtól keletre. Az I-44-et 1945. április 29-én amerikai repülőgépek süllyesztették el. Az I-45 1944. október 29-én semmisült meg Surigaotól keletre.

Technikai adatok


Ismertebb tengeralattjárók listája *


 

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr9212889396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása