A II. világháború fegyverei, járművei

Tengeralattjáró típusok - Gato-class

2017. szeptember 24. - Habitus

 

gato_class1.jpg

A GATO tulajdonképpen a már létező Tambor-osztály továbbfejlesztése, ha úgy tetszik átalakítása volt. Maga a hajó 1526 tonnát nyomott, de merülés közben akár az 1550 tonnát is elérhette önsúlya, míg hossza 93,6 m volt. A hajó gyári tesztje során a maximális merülési mélységet 90 méterben határozták meg, de mint általában a tengeralattjárók- nál, ez is jóval a biztonságos határ fölött volt. A típussal szemben a mai napig gyakori kritika, hogy csak 90 méterre merülhetett. Ismerve azonban a japán tengeralattjáró-elhárítás állapotát, ezt elégségesnek kell tekinteni. A későbbi Balao-osztály egységeivel együtt az amerikai tengeralattjáró flotta gerincét alkották. Az osztály névadó hajója az 1941. december 31-én hadrendbe állított USS Gato volt, mely SS-212 kódnévvel került a flotta állományába, az utolsó pedig a USS Hammerhead, melyet SS-364 kóddal láttak el.

A második világháború kezdeti időszakában a nagy hatótávolságú Gato-osztályú tenger- alattjárók kiválónak bizonyultak a kiterjedt csendes-óceáni hadszíntéren a hadműveletek végrehajtásában. Később a Balao-osztály hajóival váltották fel őket. Az osztály 77 megé- pült hajójából 20 semmisült meg a harcok folyamán.

Technikai adatok


Ismertebb tengeralattjárók listája *


 

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr212889434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása