A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - HMS Seal

2017. szeptember 24. - Habitus

 

HMS Seal brit tengeralattjáró brit.gif


Osztály: Porpoise
Jelzés: M37/N37
Építő: Chatham Dockyard, Chatham
Építés kezdete: 1936. dec. 19.
Vízrebocsátás: 1938. szept. 27.
Szolgálatba állítás: 1939. máj. 24.
Szolgálat vége: 1940. május 5.
Sorsa: 1940. május 4-én svéd vizeken súlyosan megsérült, a felszínre emelkedve német repülőgépek támadása miatt az erősen sérült hajó megadta magát a németeknek.

Az 1933 és 1939 között szolgálatba állított hat Porpoise-osztályú tengeralattjáró egyike. Adenben érte a háború kitörésének a híre, így első bevetésére is az Adeni-öbölben került sor, majd visszatért Angliába. Ezután az Északi-tenger vizein konvoj-védelemre alkalmaz- ták, majd átirányították az Atlanti-óceánra a 6. Tengeralattjáró Flotta kötelékébe (ekkor S. J. S. Bethell volt a parancsnoka). 1940. április 29-én HMS Seal elindult a svéd vizeken lévő hadműveleti területre ötven "DF 7" aknával a fedélzetén, hogy aknamezőt telepítsen a Norvégiába vezető német szállítás útvonalakon. Május 4-én 02 óra 30 perckor a tenger- alattjárót megtámadta egy német Heinkel He-115 repülőgép, de a hajó csak kisebb sérüléseket szenvedett el. Tevékenységét folytatva 45 perc alatt telepítette mind az 50 aknát.

Délután 18 óra 30 perckor váratlanul súlyosan megsérült 30 méter mélységben egy akna robbanásától. Másnap hajnalra a legénységnek sikerült felszínre emelni a tengeralattjá- rót, és megpróbáltak eljutni svéd vizekre, de egy német repülőgép felfedezte őket. Az Arado megtámadta a HMS Seal-t, miközben még egy második gép is a helyszínre érkezett, így a tengeralattjáró – melynek fedélzetén már majdnem mindenki sérült volt – megadta magát.

hms-seal.jpg

A sérült HMS Seal 1940. május 5-én közvetlenül a megadás után

A német UJ 128 (Unterseebootsjäger 128) Otto Lang parancsnoksága alatt a helyszínre érkezett, és vontatni kezdte a tengeralattjárót Frederikshavn német tengerészeti támasz- pont felé. 1940. május 11-én innen átvontatták Kiel-be, ahol a Germaniawerft ottani hajógyárában elkezdték a tengeralattjáró javítását. 1940. november 30-án szolgálatba állították a német hadiflottában, UB néven.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr7912889268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása