A II. világháború fegyverei, járművei

Történetek - Hol van Rommel? [394.]

Egy máig megfejtetlen Ultra-kérdés.

2023. november 24. - Habitus

A III. Birodalom elleni háború idején a legkomolyabb brit hírszerzési információs forrás az Ultra. Az Enigmával titkosított német üzenetek feltörésével szerzett információk annyira értékesek voltak, hogy különleges biztonsági, azaz maga a titkosszolgálati művelet is "Ultra" besorolást kapott. Amiről magát a műveletet is elnevezték. Történetét máig sem ismerjük teljes egészében.

rommel_sz.jpg

Két sorsdöntő esetben Rommel nincs a helyén. Először 1942. október 23-án. Ezen a napon indítja meg ellentámadását Montgomery El Alameinnél. És hol van Rommel? Miután betegségére hivatkozik — rádióparanccsal — Berlinbe rendelik. Az ütközet első 72 órájában a német csapatokat a megzavarodott, majd meg is sebesülésülő Stumme tábornok irányítja és jóvátehetetlen hibákat követ el. Mire Rommel október 27-én visszaér Egyiptomba, a csata már elveszett.

A másik eset: 1944. június 6. Rommel ekkor az Északnyugat-Franciaországot védő "B" hadseregcsoport parancsnoka. A szövetségesek partraszállása naponta várható. És mi történik? Mivel úgyis rossz az idő, június 4-én hazautazik Németországba, hogy Ulm melletti birtokukon feleségével töltse annak születésnapját. Ki tudott Rommel váratlan elutazásáról? Vezérkari főnöke, Speidel tábornok szerint kizárólag Hitler szárnysegédje, Burgdorf tábornok. Arra azonban senki nem tudott választ adni, hogy Rommel Burg- dorfot elutazásáról rádión értesítette-e.

rommel1.jpg

Ahogy Montgomery, úgy Eisenhower sem mondott soha semmit arról, hogy tájékoz- tatták-e őt Rommel távollétéről. Csak annyit tudni, hogy a június 5-ről 6-ra halasztott partraszállást elrendelő esti haditanács döntően az időjárási feltételeket mérlegeli. Csak egy gyanús mozzanat van. Eisenhower egy kérdésre ezt felelte: "Alappal feltételezzük, hogy a Calais környékén állomásozó német páncélosok nem fognak időben parancsot kapni az át- csoportosításra". Azt pedig minden szövetséges tiszt tudta, hogy azok mozgatására csak Hitlernek — vagy Rommelnek — volt joga parancsot kiadni. Ez ugyan nem bizonyíték, de a tény tény marad: két sorsdöntő csata, és a vezénylő Rommel nincs a helyén.

Ultra felderítés? Nem tudni. Azt viszont tudni, hogy a partraszállást megelőző hetekben az Ultra minden idők legnagyobb rádiódezinformációs műveletét hajtja végre. A németek által már megfejtett kóddal százával forgalmazzák egy szellemhadsereg rádiógrammjait a normandiai partraszállás zónájától majd 300 kilométerre keletre fekvő angliai bázisról. Utasítások tömegét adják a szellemhadsereg parancsnokának, Patton tábornoknak, aki eközben már javában készíti elő 3. amerikai hadseregét, hogy a D-nap reggelén az első hullámban rohamozza meg a normandiai patokat. Az Ultra olyan sikeres volt, hogy Hitler még június 9-én is bizonytalan volt, hogy valóban Normandiában zajlik-e a partraszállás.

*

Egy olyan eset ismert, amikor az Ultra titka majdnem kitudódott. 1942 tavasza: Rommel — megint csak ő — páncélosai gyorsan törnek előre Észak-Afrikában Kairó felé. Rommel tankjait Nápolyból induló tartályhajók látták el üzemanyaggal, ottani törzse német pre- cizitással tájékoztatta a hajók indulásáról, természetesen rádión. Ezeket az Ultra rendre megfejtette, és a szövetséges bombázók sorozatban süllyesztették el a létfontosságú konvojokat. Addig, amíg olaszországi SS gyanút nem fogott. Tájékoztatták Schellenberg tábornokot — rádión, aki — szintén rádión — azonnali vizsgálatot rendelt el, Blechleyben pedig, ahol az egész beszélgetést végig hallgatták, kitört a pánik. Fred Winterbotham (az Ultra-művelet egyik parancsnoka) végül egy egyszerű, de hatásos trükkhöz folyamodott: egy, a német elhárítás által már megfejtett "kóddal" titkosított rádióüzenetet küldött Olaszországba: "Nápolyi úrnak miniszterelnök köszöni az információkat. Magas jutalom". A németek persze megfejtették az üzenetet, az SS pedig megrohanta Dél-Olaszországot, hogy megtaláják a nem létező Nápolyi úr fedőnevű ügynököt. És mi történt? Megtalálták! A Gestapo letartóztatta a nápolyi kikötő olasz altengernagyát. A szerencsétlen olasz éle- tét csak az mentette meg, hogy miközben vallatták, az angolok ismét elsüllyesztettek egy német konvojt. A nem létező Nápolyi úr nem árulta el az Ultra titkát.

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr8218266351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása