A II. világháború fegyverei, járművei

Danuvia 43 M géppisztoly

2017. szeptember 18. - Habitus

Király Pál a háborús tapasztalatok alapján több helyen módosította a 39 M géppisztoly terveit. Lerövidítette a csövet és a tusa helyett behajtható válltámaszt alkalmazott. A géppisztoly kényelmesebb fogásának érdekében az alsó ágyhoz pisztoly markolatot erősítettek. A 43 M géppisztolynál nem függőleges a tár, hanem enyhén ferdén került elhelyezésre. Kisebb változtatás történt a zárfogantyún és a zárakasztón is.

43m.gif

Ezekkel a változtatásokkal a fegyver könnyebbé és könnyebben kezelhetővé vált, de legalapvetőbb hiányossága a 9 mm-es Mauser töltény továbbra is megmaradt. 1944-ben a fegyvert tovább egyszerűsítette, a zárat egyszerű tömegzárra cserélte. 1944. január és május között 1176 darabot, június és november között kb. 12 000 darabot gyártottak. Királynak 44-re már voltak ennél a konstrukciónál jobb tervei is, de ezek a háborús helyzet miatt kialakult nyersanyaghiány következtében már nem valósulhatták meg.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 9 mm Parabellum
  • Méretek: csőhossz 425 mm; teljes hossz 953 mm (kihajtott válltámasszal)
  • Tömeg: 3,65 kg (üres tárral)
  • Tűzgyorsaság: 700 lövés/perc
  • Lövedék torkolati sebessége: 450 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 40 töltény (szekrénytár)

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr212872652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása