A II. világháború fegyverei, járművei

Észak-Afrika, 1941 vége - 1942 eleje [120.]

2018. november 18. - Habitus

Miközben a keleti fronton 1941/42 telén Moszkva alatt a Vörös Hadsereg sikeren megállította a Wehrmacht támadását, majd ellentámadásba lendült, Észak-Afrikában is tovább folytak a harcok. 1941 nyarán ugyan a líbiai-egyiptomi határ közelében átmenetileg megszilárdult az ottani arcvonal, de a sivatagi patthelyzet csak 1941 novemberéig tartott.

crusader-sz2.jpg

1941 novemberében Auchinleck – aki 1941 nyarától Wavell utódaként a közép-keleti brit csapatok vezetője – végre megengedhette magának azt a luxust, hogy folytassa Észak- Afrikában a régóta félbeszakadt offenzívát. Az orosz méretekhez képest kicsiny volt a hadjárat – a két oldalon körülbelül 10-10 hadosztály vett részt benne, és 710 brit tank állt szemben a 174 német és a 146 elavult olasz harckocsival. De a harckocsik számbeli fölé- nye már nem volt döntő tényező, Rommel megint jól használta ki tankelhárító ágyúit, és – ellenfelei nagy meglepetésére – sorra kilőtte a brit harckocsikat. Elmúltak már azok az idők, amikor a harckocsik támogatás nélkül indulhattak az ütközetbe.

crusader_map.jpg

A Tobruk fölmentésére indított brit offenzíva, Crusader (kereszteslovag) hadművelet no- vember 18-án kezdődött. Hat nap alatt semmit sem értek el, és Alan Cunningham altá- bornagy, Abesszínia fölszabadítója, aki most a nyolcadik hadsereg élén állt, meg akarta szakítani a támadást. Auchinleck erre azonnal leváltotta Cunninghamet, és parancsot adott az offenzíva folytatására.

crusade1941-2.jpg

Matilda harckocsik Tobruk közelében, 1941. november 18.

Ezt követően hosszas, váltakozó sikerű és zavaros csatározások következtek. Rommel, aki inkább volt a páncélos hadviselés szakértője, mint stratéga, gyorsan összevonta páncé- loserőit és az 5. dél-afrikai harckocsidandár szétzúzásával megállította a brit előretörést. Ekkor egy hirtelen elhatározással úgy döntött, hogy egy könnyűhadosztállyal az ellenség hátába kerül, és messze benyomult a brit vonalak mögé. A meglepetésből felocsúdott britek erős tüzérségi tűzzel és szakadatlan légi támadásokkal rendkívül súlyos vesztesé- geket okoztak a németeknek; az 5. könnyű hadosztályból felfejlesztett 21. páncéloshad- osztály például harckocsijainak több mint a felét elvesztette.

crusade1941-1.jpg

Égő német Panzer IV, mögötte egy brit Crusader harckocsi

Amikor a támadás kudarcot vallott, Rommel, aki bölcsebb volt Auchinlecknél, úgy hatá- rozott, hogy megkíméli erőit, és visszavonul nyugat felé. Tobruk tehát annak rendje és módja szerint fölszabadult német ostrom alól. Rommel csapatait sikerült visszaszorítani az egyiptomi határtól, akik Szidi-Rezegig, majd a brit előretörésnek köszönhetően 1941. december 6-án egészen Gazalaig, onnan pedig Mersza-el-Bregáig vonultak vissza súlyos és folyamatos harcok közepette. Az új év elejére a brit csapatok elérték Benghazit; vissza- értek oda, ahol egy évvel azelőtt voltak O'Connor győzelme után.

A britek körülbelül 17.700 főt vesztettek, a német-olasz csapatok 38.300 főt. (A német veszteség 14 600 fő volt, ebből 1100 fő halt meg, 3400 volt a sebesültek száma, és 10 100 fő eltűnt. Az olaszok 23 700 főnyi vesztesége pedig így oszlott meg: 1200 halott, 2700 se- besült és 19 800 eltűnt.)

crusade1941-3.jpg

Kilőtt és elhagyott német Panzer III-asok Szidi-Rezegnél

És bár Rommel az év végéig nem tudott újabb offenzívába kezdeni, ez a második észak- afrikai brit győzelem is ugyanolyan meddő volt, mint az első. Rommel ugyan elveszítette összes harckocsijának harmadát, de a brit harckocsiknak több mint kétharmada pusztult el. Ráadásul Nagy-Britannia földközi-tengeri helyzete is egyre ingatagabb lett.

Az Atlanti-óceánról átirányított német tengeralattjárók elsüllyesztették az Ark Royal repü- lőgép-hordozót és a Barham csatahajót. Az alexandriai kikötőben olasz békaemberek két másik csatahajót harcképtelenné tettek. Cunningham tengernagy flottája három könnyű cirkálóra és egy légelhárító cirkálóra fogyatkozott.

crusade1941-4.jpg

Rommel El-Agheila közelében, 1942. január 12-én.

Mindennek tetejébe Szicíliába és Észak-Afrikába megérkezett a német légierő, lehetetlen- né téve a Máltára irányuló szállításokat. Málta ahelyett, hogy útját állta volna a tengely- hatalmak közötti közlekedésnek, blokád alá került. S ami még ennél is rosszabb volt, ami kihúzta a talajt az egész brit stratégia alól: Japán nem maradt semleges, Nagy-Britannia távol-keleti birodalmát is közvetlen veszély fenyegette.

A líbiai Bengázi kikötőjébe folyamatosan érkező hadiszállítmányok és utánpótlás 1942 elején lehetővé tették Rommel számára csapatai újraszervezését, aki továbbra is Tobruk bevételét tekintette kulcskérdésnek. 1942. május 26-án indította meg a Theseus-hadműveletet – de erről majd később.

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr8514379878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása