A II. világháború fegyverei, járművei

Málta – a Földközi-tenger stratégiai pontja [82.]

2018. május 25. - Habitus

Franciaország eleste és Olaszország belépése a világháborúba megerősíti a brit kormány meggyőződését, hogy Máltát, a Földközi-tenger kis szigetét meg kell erősíteni, mert harcászati jelentősége a harci cselekmények fejlődésével egyre nő.

malta_sz1.jpg

Málta 1940 júliusában a Royal Navy had­műveleteiben másodrangú szerepet játszik, mert haditengerészeti támaszpontként nincs kellően felkészülve. Az olasz Regia Aeronautica első légitámadá­sai alatt a szigeten mindössze egyetlen radar, 24 fényszóró, és 40 ágyú van. Az olasz repü­lőgépekkel csupán három va­dászgép szállhat szembe, amikkel blokkolni lehet az első támadásokat. Még fél­revezetniük is sikerül az olasz felderítést, amely azt hiszi, hogy a szigeten 25 repülőgép állomásozik. Júliustól a brit hadvezetés törekszik, hogy ellássa Máltát repülőgépek­kel, légvédelmi tüzérséggel és lőszerrel. Ez azonban egé­szen 1943-ig nem sikerül. Eközben 1941-től a német X. repülőhadtest megkezdi a Málta elleni hadműveleteket; a bombá- zások fő célpontjai az Afrika-Korps ellátását ve­szélyeztető brit tengeralattjá­rók. Néhány német parancs­nok javasolja a sziget elfogla­lását, amit Hitler visszautasít. Elveti azt a javaslatot is, hogy Kréta helyett Máltán szállja­nak partra.

A britek 1940 elejétől kezdve ellátják Máltát üzemanyaggal és lő­szerrel. A szállítóhajók a Royal Navy kíséretében közelítik meg a partot, a védelem meg­erősítésére Hurricane vadász­gépeket és Wellington bombá­zókat küldtek. Megérkezésük­től kezdve Málta már nemcsak feltartóztatni képes az olasz tá­madásokat, de kiindulási pon­tul is szolgálhat az Appennini-félsziget elleni támadásokhoz. Célpontjaik a kikötők, vala­mint a Líbiában lévő olasz csapatok számára utánpótlást szállító hajók. Az Észak-Afri­kába tartó szállítmányok el­süllyesztése nagymértékben hozzájárul Wavell cirenaicai sikereihez.

malta1940-2.jpg

A légitámadások okozta ká­rok helyreállítása növeli a sziget védelmi képességét. Új repülőtereket, földalatti üzemanyag- és lőszerraktára­kat építenek; az új radar­állomások figyelik a lég­teret. Máltának most 7 Maryland távolsági re­pülőgépe, valamint 15 Welling- ton bombázója van, amelyek készek a konti­nensen lévő olasz állások elle­ni bevetésre. A sziget bizton­ságára 60 vadászgép vigyáz.

Elpusztítani Máltát

Július 26-ról 27-re virradóra az olaszok eldöntötték, hogy megsemmisítik a máltai hadi- kikötőt. de a briteknek sikerült elpusztítaniuk a támadásban résztvevő összes, az olaszok által bevetett minitengeralattjárót. A Royal Navy 1941-ben megkezdi a tengelyhatalmak észak-afrikai egységeit ellátó hajórajok elleni hadműveleteket. Ezidőben a szigeten 10 darab, egyenként 680 tonna vízki­szorítású tengeralattjáró állomásozik.

malta1941-4.jpg

Októbertől csatlakozik hoz­zájuk a „Forces K" egység. Bár december második felé­ben Málta közelében a Royal Navy elveszít egy cirkálót (aknára futott), kettő pedig súlyosan megrongálódik, mégis rendkívül ered­ményesnek bizonyul. A brit Upholder – egészen az 1942. áprilisi elsüllyesztéséig – összesen 120.000 regisztertonna hajót süllyeszt el. No- vember 8-án éjszaka a „Forces K" nem mindennapi tettet visz vég­hez, amikor el­süllyeszt egy egész olasz hajórajt. A britek így egyre in­kább elvágják az olasz szállítóhajók útját, ezzel komo­lyan veszélyeztetik az olaszok és az Afrika-Korps ellátását. Málta mege­rősíti kulcsszerepét a Földközi-tenger had­színterén.

malta1942-1.jpg

Decembertől a Szovjetunió területéről a Földközi-tenger tér­ségébe irányított német 2. légiflotta támadja Máltát. A kikötő beren­dezései, a repülő­terek, és a légvédelmi ál­lások egyaránt ro­mokban hevernek; a késleltetett repeszbombák nehéz próbának teszik ki az embereket. Az anyagi veszte­ség óriási, 14 500 lakóház meg­semmisül, vagy lakhatatlanná válik. Ennek ellenére a Royal Navy továbbra is ellenőrzi Málta parti vizeit. A sziget ellátása azonban problematikussá válik, 1942. febru­ár-márciusban az ellátóhajók nem jutnak el a parto­kig, a tengelyhatalmak légiereje és haditengeré­szete megsemmisíti őket.

A „Herkules" haditerv

Júniusban a németek előké­szítik Málta elfoglalásának tervét. A Kurt Student tábor­nok által megtervezett „Herkules" hadművelet csak azért nem valósul meg, mert a né­met hadvezetésben eltérőek a vélemények róla. Eközben a britek igyekeznek megakadá­lyozni Málta teljes elszigetelé­sét. Júniusban a „Vigorous" hadművelet keretei között a sziget felé halad két – 6 és 11 szállítóhajóból álló – konvoj. Az olasz flotta a Gibraltárból és Alexand- riából indult mind­két hajórajt megtámadja. Az egyiknek vissza kell fordulnia, a másiknak sikerül átjutnia a blokádon.

malta1941-1.jpg

Az au­gusztusban vég­rehajtott hasonló művelet az olasz flotta győzelmével végződött, de négy szállítóhajó­nak sikerül eljutni Máltára, és ellátja az ott lakókat három hónapra ele- gendő legszükségesebb nyersanyagokkal, árúcikkekkel. Szeptember­től aztán a Máltára nehezedő nyomás csökken, és a szi­get lassan visszatér korábbi szerepéhez: újra a brit hadse­reg csapásmérő támaszpontja lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr6314002782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása