A II. világháború fegyverei, járművei

Ki kicsoda - Mark Wayne Clark (1896-1984) [88.]

2018. június 18. - Habitus

clark.jpgMedison Barracksban született. Már korán a katonai pályát vá­lasztotta, 1917-ben végzett a West Point-i katonai akadémián. Az I. világháborúban a francia fronton harcolt, 1918-ban súlyosan megsebesült. Miután visszatért a szolgálatba, folytatta tanulmá- nyait: 1925-ben fejezte be a gya­logsági iskolát, 1935-ben a parancsnoki és vezérkari iskolát, 1937-ben az Army War College-ot.

1936-ban nevezték ki tábornokká, több állomáshe- lyen szolgált, majd Marshall tábornok, az amerikai hadsereg vezérkarának főnöke az USA hadseregének főhadiszállására helyezi; ugyanekkor oktató lesz az Army War College-on. 1942 májusában kine­vezik az amerikai szárazföldi erők törzsé­nek parancsnokává, majd két hónappal később a Nagy-Britanniában állo- másozó amerikai erők vezérkari főnőkévé.

Hamarosan aktívan részt vesz a szövetségesek észak-afrikai partraszállá­sának (Torch hadművelet) előkészítésében. 1942. október 21-22-én jelen van a szövetségesek algériai partraszállásával rokon­szenvező francia erők parancsnokságával tartott megbeszélésen. Eisenhowerhez ha­sonlóan Clark sincs meggyőződve az afri­kai partraszállás feltétlen szükségességéről, inkább az európai kontinenst választaná, de végül Churchill érvei meg- győzik. Clark tárgyal Darlan tengernaggyal is, aki hajlandó megtagadni az engedelmessé- ­get a Vichy-kormánynak, és parancsot ad az észak-afrikai francia csapatoknak az ellenál- lás beszüntetésére. A döntést méltányolva Clark kinevezi Darlant a Szabad Franciaország vezetőjének, ami kiváltja az angolok tiltakozását. Az ügy nagy visszhan­got kap a sajtóban, Clark híressé válik. Darlant nem sokkal ezután meg­gyilkolják.

1942 novemberének első hetében meg­kezdődik a Torch-hadművelet, amelyben Clark Eisenhower helyettese az amerikai hadsereg főparancsnokságán. Ekkor ismét előléptetik, előlépteté­sét a szenátus november 13-án hagyja jóvá. A kiváló kapcsolatteremtő készség­gel megáldott, népszerű Clark az amerikai 5. hadsereg élén – ennek parancsnokságával 1943-ban bízzák meg – előkészíti az olaszországi hadjáratot.

1943 szeptemberében ő irányította a szövetséges haderő itáliai partraszállását. Csapatai- val végigvonult az „olasz csizma szárán”, a Monte Cassinó-i hadműveletben csak hosszas, véres ostrom után aratott győzelmet, majd 1944. június 4-én bevonult Rómába. (Sokat vitatták azt a döntését, miszerint Rómát a személyes dicsőség kedvéért inkább elfoglalta, ahelyett, hogy megkerülte volna. Személyiségének sajátos jellemvonása, hogy imádta a személyét övező nyilvánosságot, ezért állandóan újságírók és fotósok kísérték.)

1944 decemberében Alexander tábornok alárendeltjeként az amerikai 5. hadseregből és a brit 8. hadseregből álló 15. hadseregcsoport parancsnokává nevezték ki. Ezt a tisztséget egészen Németország 1945. májusi kapitulációjáig tölti be.

A háború után Clark tábornok az Ausztriában állomásozó amerikai erők parancsnoka és az USA kormánybiztosa. 1947-ben átveszi a San Franciscóban állo­másozó amerikai 6. hadsereg főparancs­nokságát. A külügyminiszter helyetteseként részt vesz a londoni és moszkvai tárgyalásokon, majd 1948-ban kinevezik az amerikai szárazföldi erők főparancs- nokává. Támogatta, hogy az amerikai érdekeket fegyveres úton is érvényesíteni kell; így lett 1952-ben az ún. ENSZ-haderő főparancsnoka Koreában. Ridgway tábornok váltja fel a Koreában harcoló amerikai erők élén, aki 1953 júliusában aláírja a fegyverszünetet.

Hazatérte és nyugállományba vonulása után a katonai szakemberek képzésében vesz részt, cikke­ket ír az Amerikai Enciklopédiába; több nagysikerű könyv szerzője. 88 éves korá­ban hal meg Dél-Karolinában, Charlestonban.

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr8114056942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barabasJ 2018.06.18. 23:18:52

Clark nyilvánosság iránti imádatához még azért annyit hozzá kell tenni, hogy ha nem vonul be a nyílt várossá vált Rómába fényképezkedni, hanem megkerüli, akkor esély lett volna az olaszországi német erők visszavonulási útvonalának elvágására, és akkor nem kellett volna még hónapokig tökölniük a szövetségeseknek Olaszországban.

barabasJ 2018.06.18. 23:22:36

Ja, még valami: pár nappal a "dicsőséges" római bevonulás után a szövetségesek partraszálltak Normandiában, s onnantól annyi volt, már a kutyát sem érdekelte Clark parádéja...

2018.06.20. 20:20:39

@barabasJ: a történelemben nincs volna, vagy (mégis) volna?

barabasJ 2018.06.20. 21:31:15

Jó, akkor másképp írom: ha Clark a római fényképezkedés helyett, megkerülve a várost előrenyomul, a németeknek nincs idejük (és esélyük) visszavonulni a következő, kiépített védelmi vonalra. Így már jó?

barabasJ 2018.06.20. 23:13:10

És akkor itt van még ez:
„Clark stratégiai érzéke alulmaradt a diadalmas bevonulás lehetőségével vívott harcában. Az amerikai tábornok mindig is türelmetlenül viszonyult Alexanderhez, akinek vezetési stílusát inkább a tanácsadás, mint az erőteljes dirigálás jellemezte, most pedig egyre inkább gyanakodott, hogy brit szövetségesei meg akarják fosztani a győzelem babérjától. Clark május 26-án saját hatáskörében megparancsolta amerikai csapatainak, hogy hagyjanak fel a visszavonuló németek utáni előrenyomulással - ily módon elszalasztotta bekerítésük lehetőségét - és törjenek egyenesen a főváros felé. A csapás irányának ez a megváltoztatása Kesselringet juttatta közvetlen előnyhöz. Miközben utóvédei sikeres halogató harcokat vívtak a Rómától délre fekvő Albanói-hegyek között, Valmontone és Velletri térségében, a 10. hadsereg intakt egységeit a tábornagy sietve átmenekítette a Teverén, majd lóhalálában a Róma és Rimini közötti - műszaki csapatai által még akkor is javában épített - Gót-vonal első védőállássorába telepítette őket. (John Keegan: A második világháború.” (2003, 2008) Budapest, Európa Kiadó)

És a nagyjából Lucca és Ravenna között húzódó Gót-vonal egészen 1945 áprilisáig kitartott…
süti beállítások módosítása