A II. világháború fegyverei, járművei

Tengeralattjáró típusok - U-Boat IIB

2017. szeptember 23. - Habitus

 

uboat2b.jpg

A IIB osztályú hajókat a Kriegsmarine haditengerészei az egyáltalán nem hízelgő "fa- törzs-kenu" névvel illették, mivel az egységek kis méretüknél fogva igen csak instabilak voltak, és rémisztően billegtek a felszínen. A típus egyenes leszármazottja volt az I. világ- háború során alkalmazott UB.II osztálynak, amelyet partmenti járőrfeladatokra terveztek. 1940-ben ezek a hajók már igencsak elavultnak számítottak. A későbbi fejlesztések során a mérnökök megpróbálták növelni a hajó stabilitását, ezért részlegesen átépítették a tör- zset, és nagyobb üzemanyagtartályt építettek be a hatótávolság növelése érdekében.

1940 és 1941 között az admiralitás fokozatosan kivonta az osztályhoz tartozó egységeket a járőrszolgálatból, mivel nyilvánvalóvá vált, hogy azok nem képesek felvenni a harcot a brit rombolókkal.

Az osztály különböző változataiból összesen 50 példány épült, amelyek közül hat darabot – például az U-23-at – 1941 nyarán a német haditengerészet hosszú dunai úton szétsze- relve átszállíttatott a Fekete-tengerhez és a román hadsereg kötelékébe utalt át.

Technikai adatok


Ismertebb tengeralattjárók listája *


 

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr4312887392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása