A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - HMS Simoom

2018. május 09. - Habitus

 

HMS Simoom brit tengeralattjáró brit.gif


Osztály: S-class
Jelzés: P 225
Építő: Cammell Laird Shipyard (Birkenhead, Skócia) 
Építés kezdete: 1941. július 14.
Vízrebocsátás: 1942. október 12.
Szolgálatba állítás: 1942. december 30.
Szolgálat vége: 1943. novembere
Sorsa: 1943. november 2-én küldetésre indult az Égei-tengerre, és a Dardanellák közelében eltűnt. A feltételezések szerint aknára futott és teljes legénységével együtt elsüllyedt.

Az S-osztályú tengeralattjárót 1942-ben bocsátották vízre és még ugyanennek az évnek a legvégén szolgálatba is állították, Christopher Henry Rankin parancsnoksága alatt. Miután Norvégia partvidékén cirkálva teljesített egy háborús őrjáratot, 1943 elején átvezényelték – már Geoffrey D. N. Milner parancsnoksága alatt – Biscayai-öböl és Gibraltár környékére. 1943 májusától azonban már a Földközi-tengeren vadászott ellenséges hajókra, több szállítóhajó és egy olasz romboló, a Vincenzo Gioberti elsüllyesztése fűződik a nevéhez.

hms_simoom.jpg

Hatodik, egyben utolsó őrjáratára 1943. november 2-án indult el Port Said kikötőjéből az Égei-tengerre portyázni, majd a Dardanellák előtt rejtőzött. Tíz nap múlva rendelték visz- sza, de nem érkezett meg a kikötőbe. Nem derült ki, mi lett a hajó és a legénység sorsa, nyomtalanul eltűntek. A tengeralattjárón összesen 48 fő szolgált.

2016-ban egy török búvár bukkant rá a rejtélyesen eltűnt brit hajó roncsára az Égei-tengeren, Bozcaada szigettől északnyugatra, nem messze a Dardanelláktól. A kormánylapátok helyzete arra utal, hogy a felszínen haladt, amikor aknára futhatott – a robbanás helyét komoly sérülés jelzi. A toronyra halászháló akadt, az ágyú pedig még most is a helyén van.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr7213901180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása