A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - U-105

2018. április 30. - Habitus

 

U-105 német tengeralattjáró nemet.gif 



A z 1941-es év rendkívüli sikereket hozott a német tengeralattjáró fegyvernem számára, a három legeredményesebb portyát Günther Hesler tengerészfőhadnagy, Georg Schewe korvettkapitány, illetve Victor Schütze korvettkapitány hajtották végre. Schewe hajója, az U—105 februárban futott ki az Atlanti-óceánra. Georg Schewe gyakorlott tengerésztiszt volt; 1928 óta szolgált a Kriegsmarine kötelékében, 1939 és 1941 között összesen hét jár- őrszolgálatot harcolt végig, eredményesen.

A IXB osztályú U—105 búvárnaszádot 1940 szeptemberében vette át, és 3 hónapot töltött az egyre veszélyesebbé váló Atlanti-óceánon, ez idő alatt 12 kereskedelmi hajó ellen inté- zett sikeres támadást. Az elsüllyesztett hajók vízkiszorítása elérte a 71 450 tonnát – ez volt a világháború második legeredményesebb tengeralattjáró-portyája, a szövetséges ten- geri szállítmányozás ellen vívott tonnaháborúban. A hadvezetés Lovagkereszttel ismerte el Georg Schewe teljesítményét.

1942. június 12-én – ekkor már Heinrich Schuch volt a hajó parancsnoka – az U—105 volt az első tengeralattjáró, amelyet a Biscayai-öbölben szövetséges repülőgép támadott meg éjjel, "Leigh-Light" fényszóró segítségével. (A rendkívül erős fényszóró megvilágította a tengeralattjárót, miközben a repülőgép vízibombával támadta a majdnem védtelen hajót.)

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr1713880212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása