A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - U-460

2018. április 20. - Habitus

U-460 német tengeralattjáró nemet.gif



Az 1700 tonna vízkiszorítású, széles építésű, XIV-es típusú „fejőstehénnek” becézett ten- geralattjárót a Deutsche Werke AG gyártotta Kielben (az itt gyártott Milchkuh-széria tagjai: az U—459, az U—460, az U—461, az U—462, az U—463 és az U—464-es). Az 1941 decemberében szolgálatba állított U—460-as parancsnoki tisztét előbb Friedrich Schäfer, majd a Vaskereszttel kitüntetett Ebe Schnoor látta el, aki kinevezésekor már 47 éves volt, és ezzel a II. világháború egyik legidősebb, aktív szolgálatot teljesítő parancsnoka lett.

u460-milchkuh.jpg

Az U-460 "Milchkuh" 1942-ben az Atlanti óceánon

A hajó 6 bevetést teljesített 1942 júniusa és 1943 októbere között, ellátva összesen 86 tengeralattjárót. Utolsó, végzetesnek bizonyuló őrjáratán az U—460-as (más hajókkal együtt) az Azori-szigetek körül cirkálva huszonhét tengeralattjárót látott el üzemanyag- gal és utánpótlással. Ez a tevékenység azonban elkerülhetetlenül nagy rádióforgalommal járt, és 1943. október 4-én a szigetek északi részén rajtuk ütött a USS Card hordozóról felszálló Avenger és Wildcat repülőgépek csoportja. A „fejőstehenek”-nek gyakorlatilag semmi esélyük sem maradt, a felszínen lepték meg őket, hatalmas méretük miatt pedig még a vészmerülésük is igencsak lassú volt. Több bombatalálatot követően az U—460 elsüllyedt, csak 2 túlélőt hagyva maga után.

Ezek tartályhajók egyetlen saját torpedóvető csövet sem kaptak, ezek helyére 700 tonnányi gázolajat tartalmazó tartályokat építettek be. Ez a mennyiség tizenkét VII-es típusú hajó feltöltésére volt elegendő, s egy feltöltés négy-öt héttel hosszabbította meg azok őrjáratát. A tapasztalt kapitányok által írányított tankerek fedélzetén ráadásul volt orvos, ezenkívül szállítottak torpedókat, lőszert, pótalkatrészeket, élelmiszert, vizet, továbbá tartalék legénységi állományt, ha a harcoló tengeralattjárókon pótolni kellett valakit. A XIV típusú U-Bootok természetesen kiemelt célpontjai voltak a szövetségeseknek, és a radarok, valamint a kiterjesztett légi lefedettség segítségével 1943 végére az összes  "fejőstehenet" megsemmisítették.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr2913850514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása