A II. világháború fegyverei, járművei

Tengeralattjáró típusok - U-Boat XIV (Milchkuh)

2017. szeptember 24. - Habitus

 

uboat14.jpg

A "fejőstehénnek" becézett tartályhajó széles építésű, XIV-es típusú tengeralattjáró volt, fejlesztése IXD típus alapján kezdődött meg. Ezek az U-hajók egyetlen saját torpedóvető csövet sem kaptak, ezek helyére 700 tonnányi gázolajat tartalmazó tartályokat építettek be. Ez a mennyiség tizenkét VII-es típusú hajó feltöltésére volt elegendő, s egy feltöltés négy-öt héttel hosszabbította meg azok őrjáratát. A tapasztalt kapitányok által irányított hajók fedélzetén ráadásul volt orvos, ezenkívül szállítottak torpedókat, lőszert, pótalkat- részeket, élelmiszert és vizet, továbbá tartalék legénységi állományt, ha a bevetésen lévő tengeralattjárókon pótolni kellett valakit. Életbevágóan fontos német stratégiai ütőkár- tyául szolgáltak az atlanti-óceáni csatában. Összesen 10 állt hadrendbe.

A németek további tizennégy "fejőstehén" építését tervezték, de később ezek építését leállították. Közülük három (U-491, U-492, U-493) körülbelül 75%-ig volt készen, de ezeket 1943 júliusában és augusztusában a szétbontották. A másik 11 U-bootot még el sem kezdték építeni, mikor 1944. május 27-én a gyártásukat elvetették. Ugyanezen a napon Karl Dönitz az XX típusú tengeralattjárók építését is elvetette, melyek szintén nagy, szállító-tengeralattjárók lettek volna, de 1945 nyara előtt nem készültek volna el.

Az első "Milchkuh" (U-459) 1941. november 15-én állították szolgálatba. Az utolsó "Fejőstehén" (U-490) 1944. június 11-én süllyedt el az első hadműveleti bevetésén, amikor a Monsun-csoport támogatására küldték a távol-keleti vizekre (Indiai-óceán).

Technikai adatok


Ismertebb tengeralattjárók listája *


 

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr9212889324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása