A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - S-6

2018. április 20. - Habitus

 

S-6 szovjet tengeralattjáró szovjet.gif


Osztály: S (Srednaja/Stalinec)
Módosítás: 2. csoport (IX-es típus módosítása)
Építő: Baltiyskiy Zavod, Leningrád / 189-es üzem
Építés kezdete: 1935. dec. 28.
Vízrebocsátás: 1938. márc. 31.
Szolgálatba állítás: 1939. okt. 30.
Szolgálat vége: 1941. augusztus 6.
Sorsa: 1941. augusztus 6-án Öland szigetétől délkeletre svéd vizeken aknára futott és teljes legénységével együtt elsüllyedt. 

A majdnem 78 méter hosszú Stalinec osztályú S-6 tengeralattjárót a sorozat többi tagjá- hoz hasonlóan hat torpedóvetőcsővel (4/2) és egy 100 mm-es fedélzeti ágyúval szerelték fel. 1935 decemberében kezdték építeni a Balti Hajógyár 189. sz. üzemében, 1938-ban bocsátották vízre, és 1941 nyarán indult utolsó bevetésére; 1941. augusztus 6-án veszett nyoma a Balti-tengeren.

sztalinyec_s6.jpg

A hajót 2012-ben találták svéd vizeken, az ország déli részén található Öland szigetétől délkeletre, egy olyan terület közelében, amelyet a németek a háború folyamán elakná- sítottak (Wartburg-aknamező). A svéd haditengerészet is megvizsgálta a roncsot, és a burkolatán látható és még olvasható betűk, illetve a 100 milliméteres lövegén lévő év- szám alapján sikeresen azonosították az eltűnt szovjet tengeralattjárót. Valószínűleg az ide telepített német aknák egyikére futva süllyedt el a hajó, magával rántva a teljes le- génységet. Az aknára futás teóriáját erősíti az a tény, hogy a tengeralattjárót két darabra szakadva találták meg a tenger fenekén.

Az S-osztályú közepes tengeralattjárók voltak a szovjet flotta messze legeredményesebb búvárhajói. A Stalinec becenevű dízel-elektromos tengeralattjárókkal 82.770 regisztertonnányi ellenséges hajót süllyesztettek el, köztük hét hadihajót.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr2113850568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása