A II. világháború fegyverei, járművei

Mauser Kar98k ismétlőpuska

2017. október 31. - Habitus

Mauser Karabiner 98 Kurz a Mauser Gewehr 98 ismétlőpuska utódja, mely hivatalosan a második világháborúban állt szolgálatban. Működése hasonló Mosin-Nagantéhoz, annyi különbséggel, hogy a lövedékek a Mauser által gyártott gyorstöltőn keresztül jutottak egy belső tárba.

kar98k.gif

Míg az újratöltése viszonylag lassú volt a závárzat-mechanika miatt, a Karabiner 98k találati pontossága kárpótolt mindezért. Ennek a pontosságnak köszönhetően hama- rosan bemutattak egy mesterlövész változatot is, amelyik megőrizte az eredeti fegyver kiemelkedően jó tulajdonságait, kiegészülve egy távcsővel. A német hadsereg 2 769 533 darab ilyen puskával lépett be a háborúba, majd további 7 540 058 darabot szállítottak le a gyárakból a háború végéig.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 7,92 mm
  • Méretek: csőhossz 600 mm; teljes hossz: 1110 mm
  • Tömeg: 3,93 kg
  • Tűzgyorsaság: 15 lövés/perc
  • Lövedék torkolati sebessége: 755 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 5 töltényes belső tár

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr2913119366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása