A II. világháború fegyverei, járművei

Mauser Kar98k Zf mesterlövészpuska

2017. október 31. - Habitus

Az alapfegyver – a Karabiner 98k – újratöltése ugyan meglehetősen lassú volt a závárzat-mechanika miatt, de a fegyver pontossága kárpótolta használóját mindezért. Ennek a pontosságnak köszönhetően mutattak be a háború folyamán egy mesterlövész változa- tot, amelyik megőrizte az eredeti fegyver kiemelkedően jó tulajdonságait, de kiegészült egy távcsővel.

kar98z.gif

Így a Karabiner 98k mesterlövészpuska hatásos lőtávolsága elérte a több mint 800 métert egy képzett lövész kezében. Kitűnő minőségű Zeiss Zielvier 4x (Zf 39) vagy 6x nagyítású Zf 42 távcsövel szerelték. Abban az időben a legyártott puskák 6%-át alakították ki gyárilag úgy, hogy arra távcsövet lehessen szerelni. Volt egy Matthaus Hetzenauer nevű mesterlövész, akiről hiteles német iratok maradtak vissza, hogy 345 embert ölt meg Zf42-vel felszerelt Kar98k puskájával a második világháborúban (de még így is "csak" 18. a sorban a sok orosz és finn lövész után, akik 400 feletti halálos lövéssel büszkélkedhettek).

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 7,92 mm
  • Méretek: csőhossz 600 mm; teljes hossz: 1110 mm
  • Tömeg: 4,1 kg
  • Tűzgyorsaság: 15 lövés/perc
  • Lövedék torkolati sebessége: 745 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 5 töltényes belső tár

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr5213119384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása