A II. világháború fegyverei, járművei

Mauser Gewehr 98 ismétlőpuska

2017. október 31. - Habitus

Mauser Gewehr 98 és főbb változatai (Kar 98a, Kar 98b, Kar 98k) több mint fél évszá- zadon át voltak a német hadsereg alapvető hadipuskái. A Mauser testvérek az 1860-as évektől gyártottak puskákat a hadsereg számára. A Gewehr 98 egy hosszú fejlődés eredménye, rendkívül megbízható és pontos fegyver.

gew98.gif

Hamar általánosan elterjedt “szabvánnyá” vált, hozzá hasonlították az összes többi fegyvert. Németországon kívül gyártották Törökországban, Csehországban, Jugoszlá- viában és számos egyéb országban, valamint a Mauser-típusú forgó-tolózár licencét számos cég megvásárolta. Az első világháború alatt készült egy rövidebb, karabély változata is, Gewehr K98 néven. Elsősorban a lovasság részére szánták, de később a rohamcsapatok is gyakran használták. A két világháború között fejlesztették ki a Gewehr K98k változatot, amit a német hadsereg 1935-ben rendszeresített és a II. világháború során a német katonák fő fegyvere volt.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 7,92 mm
  • Méretek: csőhossz 740 mm; teljes hossz: 1250 mm
  • Tömeg: 4,093 kg
  • Tűzgyorsaság: 15 lövés percenként
  • Lövedék torkolati sebessége: 878 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 5 töltény

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr513119362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása