A II. világháború fegyverei, járművei

Orita M1941 géppisztoly

2017. október 30. - Habitus

Az Orita M1941 géppisztoly kifejlesztése 1938-ban kezdődött, névadója Vasile Orita mér- nök-százados volt. A román tervezésű géppisztolyt 1940 őszén mutatták be, de a gyártás megkezdését nehezítette a német importból származó géppisztolyok megjelenése, ugyanis az illetékesek nem tartották sürgősnek a hazai géppisztoly rendszeresítését.

rum1941.gif

A prototípust 1941 elején a fogarasi Gyalogsági Lőiskola tesztelte, teljes sikerrel, ezt követően 1941-ben rendszeresítették a román hadseregben. A géppisztoly tömegzáras reteszelésű, nyitott zárszerkezetű fegyver, a zár kialakítása, illetve a repülő ütőszeg és a rejtett kakas hasonló a korai Thompson géppisztolyéra. A román hadsereg anyagi lehetőségei nem tették lehetővé a jó minőségű, igényes fegyver nagy mennyiségű gyártását, ezért inkább a tisztek, rajparancsnokok fegyvere lett. A pontos gyártott mennyiséget a mai napig homály fedi, valószínűleg 6000 darab készült, készülhetett.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 9 mm
  • Méretek: csőhossz 278 mm; teljes hossz: 894 mm
  • Tömeg: 3,45 kg (üresen)
  • Elméleti tűzgyorsaság: 600 lövés percenként
  • Lövedék torkolati sebessége: 400 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 32 töltény

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr1213118412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása