A II. világháború fegyverei, járművei

Thompson M1 géppisztoly

2017. szeptember 18. - Habitus

A Thompson fejlesztésnek kezdete az első világháborúig nyúlik vissza, de akkor a konstrukció még kiforratlan volt, csak a 20-as években jelent meg a piacon M1928A1 jelzéssel. A csigatáras fegyver igen kedvelt volt a gengszterek körében. Hátránya volt, hogy lassan és drágán lehetett előállítani.

thompson.gif

A második világháború elején áttértek a szekrénytárak alkalmazására. 1942-ben egy tömeges termelésre átalakított, egyszerűsített változat jelent meg: az M1-es. Ennek ára kb. csak 20 %-a volt elődjének. 1,38 millió darab készült belőle, ebből sokat a britek kaptak meg, akik előszeretettel használták kommandós egységeiknél. A Thompson fő előnyeiből az egyik legfontosabb a megbízhatósága volt. Jobban teljesített, mint a legtöbb géppisztoly mikor sárnak, kosznak vagy/és esőnek volt kitéve.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: .45 (ACP)
  • Méretek: csõhossz 266 mm; teljes hossz: 813 mm
  • Tömeg: 4,82 kg (üresen)
  • Tûzgyorsaság: 700 lövés/perc
  • Lövedék torkolati sebessége: 277 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 20 vagy 30 töltény (szekrénytár)

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr4312872730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása