A II. világháború fegyverei, járművei

MG 34 géppuska

2017. október 30. - Habitus

A Mauser cég által kifejlesztett Maschinengewehr 34 többek szerint a II. világháború egyik legkorszerűbb és legjobb géppuskája volt. Alapját a német tervezésű, de a fegyverkezési korlátozások miatt Svájcban gyártott Solothurn MG 30-as képezte. Az MG 34 volt az első, nagy tömegekben gyártott géppuska, mely golyószóróként is alkalmazható volt.

mg34.gif

Kialakítása miatt repülőgépekbe és harckocsikba is be tudták építeni. Negatívumként említik, hogy a fegyver csövét 250 lövésenként cserélni kellett a melegedés miatt. A legnagyobb hátránya azonban a precizitásában rejlett, extrém körülmények között (homok, eső, sár) gyakran beragadt. Ugyanakkor az előállítása is nagy pontosságot igényelt, ezért a gyártása lassú és drága volt. Ezeket a tényezőket figyelembe vették a továbbfejlesztésének tekinthető Maschinengewehr 42-es tervezésekor.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 7,92 mm
  • Méretek: csőhossz 627 mm; teljes hossz: 1200 mm
  • Tömeg: 11,5 kg (fegyverlábbal)
  • Tűzgyorsaság: 800-900 lövés/perc
  • Lövedék torkolati sebessége: 820 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 50 db (vagy 75 db-os csigatár, vagy 250 db-os heveder)

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr6613116342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása