A II. világháború fegyverei, járművei

Tengeralattjáró típusok - Marconi-class

2017. október 06. - Habitus

 

marconi.jpg

A Marconi-osztály a korábbi Marcello-osztály továbbfejlesztett változata volt. Elődjéhez képest megnövelték az akkumulátorok teljesítményét és kismértékben nőtt a felszíni sebessége is, miközben a hatótávolsága is meghaladta a 13 000 km-t. A majdnem 80 méter hosszú hajók akár 100 méter mélyre is merülhettek, fegyverzetük – mint elődjéé – szintén 8 torpedóvető-cső (4 a hajóorrban, 4 a farban) és két 100 mm-es fedélzeti ágyú volt. Földközi-tengeri bevetések után 1942 szeptemberében az osztály összes hajóját áthelyezték Bordeaux-ba, a német haditengerészeti támaszpontra.

Innen az Atlanti-óceánon kerültek bevetésre, ahol elsüllyesztettek 38 szövetséges hajót, összesen 216 227 tonna vízkiszorítással. Az osztály összes egysége elpusztult ezekben a harcokban, kivéve a Luigi Torelli-t, amely 1943 elején áthajózott Szingapúrba, ahol az olasz kapituláció hírére a japánok 1943 szeptemberében lefoglalták és átadták a németeknek, akik UIT-25 néven szolgálatba állították.

Az osztály névadó hajóját a Guglielmo Marconi-t 1939-ben bocsátották vízre és 1940 februárjában állították szolgálatba, több bevetés teljesítése után 1941. október 28-án ismeretlen körülmények között eltűnt Gibraltár közelében.

Technikai adatok


Ismertebb tengeralattjárók listája *


 

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr1212932993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása