A II. világháború fegyverei, járművei

ZB vz. 26 könnyűgéppuska

2017. október 01. - Habitus

A ZB vz. 26-ot az 1920-as években Vaclav Holek, cseh fegyvertervező alkotta meg. A meg- lehetősen sikeres cseh könnyűgéppuskát igen sok ország hadserege – Csehszlovákia, Románia, Törökország, Kína, Szlovákia, Jugoszlávia és Litvánia – hadrendbe állította a II. világháborút megelőző időszakban. Megbízható volt és hatásos, emiatt nagyon népsze- rűnek bizonyult a katonák körében.

zbvz26.gif

Csehszlovákia megszállása után a németek tovább gyártották, MG 26(t) típusjelzéssel. Egyes források szerint 31 204 darabot állítottak szolgálatba a Wehrmacht és a Waffen-SS alakulatainál, de a civil és katonai rendőrség is széles körben használta. Csak érdekes- ségképpen: a jóval ismertebb brit Bren könnyűgéppuskát ebből a fegyverből kifejlesztett vz. 33 alapján kezdték el előbb licenszben gyártani, majd kialakítani Angliában.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 7,92 mm
  • Méretek: csőhossz 672 mm; teljes hossz: 1160 mm
  • Tömeg: 9,6 kg (üresen)
  • Tűzgyorsaság: 500 lövés/perc
  • Lövedék torkolati sebessége: 744 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 20 és 30 töltényes tár

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr6012916191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása