A II. világháború fegyverei, járművei

Bren Mk I könnyűgéppuska

2017. október 01. - Habitus

Az 550 méteres hatásos lőtávval rendelkező fegyvert egy cseh licensz (ZB vz.26 könnyű- géppuska) alapján kezdték gyártani Angliában. Folyamatos tüzelés alatt elég könnyen felforrósodott a csöve, ami gyakran cserére szorult, így a tartalék cső is a Bren géppuskás felszerelését képezte.

bren.gif

Ahogy korának géppisztolyainál, a Bren tárja is hajlamos volt a beragadásra, ezért sokszor inkább 1-2 tölténnyel kevesebbre töltötték a tárakat. 100-as dobtárral használták légvédelmi célokra is, és a harckocsikon is nagy számban jelent meg. Használói egysze- rűen túl pontosnak találták a Bren-t, mivel csekély szórása volt, és ezért lefogó tűzre, pásztázásra nem volt igazán alkalmas, ellenben egy tapasztalt lövész meglepően pontos lövéseket adhatott le vele. Megbízható volt és hatásos, emiatt nagyon népszerű volt a brit katonák körében, nem sokan cserélték volna el más fegyverre. Különböző gyárak- ban, több mint 345 000 darabot gyártottak belőle a háború folyamán.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: .303 (7,7 mm)
  • Méretek: csőhossz 635 mm; teljes hossz: 1150 mm
  • Tömeg: 10,4 kg
  • Tűzgyorsaság: 500 lövés/min
  • Torkolati sebesség: 743 m/s
  • Tár befogadóképessége: 30 töltényes tár

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr5312916257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása