A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - USS Albacore (SS-218)

2017. szeptember 25. - Habitus

 

USS Albacore amerikai tengeralattjáró usa.gif


Osztály: Gato class
Jelzés: SS 218
Építõ: Electric Boat Co. (Groton, Connecticut, USA)
Építés kezdete: 1941. ápr. 21.
Vízrebocsátás: 1942. febr. 17.
Szolgálatba állítás: 1942. jún. 1.
Szolgálat vége: 1944. november 7.
Sorsa: 1944. november 7-én elsüllyedt, miután Hokkaido közelében (41°49'N,141°11'E) aknára futott.

A Gato-osztályú tengeralattjáró pályafutása során komoly sikereket könyvelhetett el: összesen 11 japán hajót süllyesztett el és rongált meg (több mint 57 000 BRT) a harcok folyamán, köztük a Tenryu könnyűcirkálót. De a legnagyobb siker a Taiho elsüllyesztése volt. A japán repülőgép-hordozót 1944. június 19-én a Fülöp-szigeteki ütközet során torpedózta meg.

albacore1944.jpg

USS Albacore 1944 nyarán

Az Albacorenak 8.16-kor sikerült a hordozó közelébe manőverezi magát, majd 6 torpedót lő ki a Taihora, a japán flotta legújabb, legnagyobb és legmodernebb hordozójára, ami Jisaburo Ozawa altengernagy zászlóshajója is volt egyben. Négy torpedó rossz irányba halad, de kettő pont a hajó felé. Az egyiket észrevette Sakio Komatsu, az egyik nemrég felszállt gép pilótája, aki repülőgépét a vízbe, a torpedó útjába vezeti, így felrobbantva azt. A hatodik torpedó azonban a hajó jobb oldalába csapódott. Eleinte úgy tűnt, a táma- dás nem okozott végzetes sérülést, de a hajón tárolt illékony, finomítatlan olaj váratlanul lángra lobbant egy sérült elektromos vezetéktől. Az ezt követő hatalmas erejű detonáció után egy órával a japán haditengerészet legnagyobb hordozója – legénységének 1650 tagjával – már a hullámsírban pihent; Ozawa tengernagy és törzskara csak az utolsó pillanatban tudott átmenekülni egy közeli rombolóra.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr4412894034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása